Özürlü maaşları artırıldı

Haber Giriş : 13 Temmuz 2005 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, 63 YTL olan özürlülük maaşının, Özürlüler Kanunu ile birlikte özürlülük durumu yüzde 70 ve üzeri bulunan özürlülere 189 YTL, diğer özürlülere ise 126 YTL'ye yükseltileceğini açıkladı.

Devlet Bakanı Çubukçu, Özürlüler Kanunu ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, hiçbir geliri ve mülkü olmayan özürlü vatandaşların 2022 sayılı 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşlara Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre 63 YTL'lik aylığın, Özürlüler Kanunu ile birlikte çalışma gücü yüzde 70 oranında kayıp olanlara 189 YTL, diğer özürlülere ise 126 YTL'ye yükseltileceğini söyledi. Çubukçu, hükümetin bu ücretlerin yeterli olmadığının farkında olduğunu belirterek, ancak bugünkü bütçeye göre verilebilecek en yüksek rakamların verildiğini kaydetti.

Çubukçu ayrıca, kanunla ilk defa 18 yaşın altındaki özürlülere de 126 YTL aylık bağlanacağını kaydederek, söz konusu aylıktan yararlanan her ikisi de özürlü olan çiftçilere ayrı ayrı aynı miktarda aylık bağlanacağını, yine ilk defa herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim aylağı alan özürlülere, 2022 sayılı kanunda durumlarına göre ödenecek aylıktan az olmamsı halinde aradaki farkın ödeneceğini kaydetti. Çubukçu, mevcut uygulamada özürlü erkelerin aylıkları evlenmeleri halinde devam ederken, özürlü kadınların aylıklarının kesilmesi yönündeki adaletsizliği de yeni kanunla son vereceklerini belirtti.

Çubukçu, kanunla birlikte özürlülerin park yerlerini işgal edenlerin cezalarının ikiye katlandığını, destek teknolojilerinin KDV'den muaf tutulduğunu, ve özürlülere spor tesisi imkanı sunulacağını belirterek, diğer yenilikleri şöyle anlattı:

"Yardımca araç gereç üretimine denetim gelecek. Kanunla bu kuruluşların Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılması sağlandı. Televizyonlardan özürlülere karşı şiddetin ve ayrımcılığını teşvik edildiği programlar yapılamayacak. Ana babalardan birinin özürlü olmasının, çocuğun velayetinin alınmasına yeterli gerekçe oluşturmasına ilişkin hüküm iptal edildi. Büyükşehir Belediyelerine özürlü hizmet birimleri oluşturulacak. Kanunla ilk defa özürlülere karşı yapılan ayrımcı uygulamalara ceza hükmü getirildi. Özürlüye karşı, özründen dolayı, ayrımcılık sayılan eylemlerden biri gerçekleşirse 6 ayla 1 yıl arasında hapis ve para cezası öngörüldü. Özürlülerin hayatını zorlaştıran fiziksel çevre düzenlemeleri, binaların, toplum taşım araçlarının özürlülerin kullanımına uygun hale 7 yıl içinde getirilecek."

Çubukçu, özürlüleri kanunun hayatın içinde yapılandırılacak olan yönetmeliklerin 3 ay içerisinde yürürlüğe gireceğini belirterek, bakım alanında bir başlangıç anlamı taşıyan düzenlemelerin "Bakım Sigortası" sisteminin belirleyicisi olacağını söyledi. Özürlüler Kanunu'nun sokağa yansımasının ise, mahallelerdeki üstü başı dökük ağır zihinsel engellerin bakım kurumlarına alınması olacağını ifade eden Bakan Çubukçu, özürlü çocuğu olan ailelerin "Bizden sonra ne olacak?" endişelerini giderileceğini kaydetti. Çubukçu, Türkiye'de dünya standartlarına sahip bir bakım sektörü oluşturularak, AB ülkelerinden gelecek olan yaşlılara da bakım hizmetinin sunulacağını belirterek, "Yabanı yatırım, istihdam gibi getirileri dışında bu sektör ülkemizdeki turizm alanının kapsamını genişletecektir. Devlet düzeyinde kısa ve orta vadeli ayrımcılıkla mücadele stratejisi programları hazırlanacak ve özürlüye yönelik ayrımcılık Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle takip edilecek" açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber