Sıra dışı cezalar veren hâkime aile boyu tayin

Haber Giriş : 14 Temmuz 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle yaşı küçük sanıklara verdiği eğitici cezalarla kamuoyunda 'Amerikanvari hâkim' olarak tanınan Adana 1. Asliye Ceza Hâkimi Latif Tefon, Zonguldak'a atandı. Hakim Tefon ile birlikte biri savcı, diğeri gümrükçü iki kardeşinin daha görev yerlerinin değiştirilmesi adliye camiasınca 'kardeşlere sürgün' kararı olarak nitelendirildi.
Tefon, tayininin çıkması üzerine 10 günlük rapor aldı. İzninden sonra emekli olmayı düşündüğünü belirten Tefon, tayini kabullenemediğini, onur kırıcı bulduğunu ifade ederek, "Memurluğumla birlikte 40 yıldır yargıya hizmet veren bir kişiyim. Bunca yıl hizmet verdikten sonra Adana ile kıyaslandığında kasaba sayılabilecek bir yere tayin edilmiş olmayı kabullenemiyorum" dedi.

Tefon, "Tayininiz siyasi olabilir mi?" sorusuna ise, "Yargıya siyasi müdahale olmaz. Kararname taslağını Adalet Bakanlığı ayarlıyor. Ancak, siyasi olarak görünürde bir şey yok. Ben dinine bağlı bir insanım. Ancak dinci değilim. Dinin bir siyaset malzemesi olarak kullanılmasına da karşıyım. Benim yapım bu. Beni herkes tanır. Böyle bir iktidarın olduğu bir dönemde böyle bir tayin yapılması beni çok şaşırttı. İznimi istedim. İznimi kullandıktan sonra bu tayini kabullenem ediğim, onur kırıcı bulduğum için emekliye ayrılacağım" diye konuştu.

Kendisi ile birlikte Isparta Cumhuriyet Savcısı olan kardeşi Mustafa Tefon'un da söz konusu kararnameyle Gaziantep Cumhuriyet Savcılığı'na tayininin çıkmasını da eleştiren hâkim Tefon, şöyle devam etti: "Savcı kardeşim Mustafa Tefon ile telefonla görüştüm. Kendisi tayin talebihde bulunmamış. Zamansız ve olumsuz buldu. Eskişehir Gümrük Müdür Yardımcısı olan kardeşim Şükrü Tefon da Gaziantep'e tayin edildi. Üç kardeşin aynı dönem için tayininin çıkmasına anlam veremiyoruz."

Cezaları hep konuşuldu
Yaşı küçük hırsızlara verdiği eğitici cezalarla gündeme gelen Tefon, hırsızlara bir daha suç işlememeleri için hapis yerine 'Gece sokağa çıkma yasağı', 'Sigara, alkol içmeme', 'Kahvehaneye, birahaneye gitmeme', 'Kalabalık yerde dolaşmama', 'Cebinde 10 milyon liradan fazla para ile sokağa çıkmama', 'Öğretmeni yanında bulunmadan top oynamama', 'Devam ettiği liseye iki yıl süreyle devam mecburiyeti', gibi cezalar vermişti.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber