'Kral Kaya Mezarları'na ziyaretçi akını

Amasya'da bulunan Pontus Krallarına ait "Kral Kaya Mezarları" yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 23:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeşilırmak Vadisince irili ufaklı 20'nin üzerinde mezar bulunurken, Harşena Dağı üzerinde bulunan 5 büyük mezar kente turistik amaçlı gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kral Kaya Mezarları'nın ziyaretçilerin kentte en çok ilgi gösterdiği taşınmaz kültür varlıklarının başında geldiğini söyledi.

Kaya, kente hakim bir noktada bulunan ve gündüz olduğu kadar gece ışıklandırmasıyla da dikkati çeken kalker kayalara oyularak yapılan anıt mezarların yıllık ortalama 100 binin üzerinde ziyaretçi tarafından ilgi gördüğünü kaydetti.

-Kral Kaya Mezarları

Kral Kaya Mezarları, Hellenistik dönemde, Amasya'daki Harşena Dağı'nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyulmuş olan anıt mezarlardır.

Antik Çağ yazarı Strabon'a göre Mitridat Krallığı zamanında krallar adına yapılmış anıt mezarlardır. Bölge, Krallar Vadisi olarak da bilinir. Kaya Mezarlarının içlerinden çok, arkalarına oyulmuş geçitler dikkat çekicidir. Kalker kayalara oyularak yapılan mezarlar yapı ve büyüklükleri itibariyle kente hakim bir noktadadır.

Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber