Meclis polisinin kriterleri belirlendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2012 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taburun ayrılmasıyla güvenliği tümüyle polisler tarafından sağlanan Meclis'te, güvenlik ve korumayla ilgili yeni kurallar getiriliyor.

?TBMM Koruma Daire Başkanlığı, Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği?, Meclis Başkanlık Divanı'nın onayına sunuldu.

Yönetmelik; TBMM ve eklentileri, milli saraylar, Meclis Başkanı'nın resmi konutunun güvenliğini sağlamak üzere gerekli emniyet önlemlerini almak, Başkan'ın yakın koruma hizmetini yürütmek, yerleşke içindeki trafiği düzenlemek üzere Anayasa ve İçtüzük hükümleri doğrultusunda, İçişleri Bakanlığınca tahsis edilen polis kuvvetinden oluşan Koruma Daire Başkanlığı kuruluş, görev ve çalışma esaslarını belirliyor.

Yönetmelikte, ?güvenlik uygulamaları? ayrıntılı olarak yer alıyor. Yerleşkeye giren kişi ve beraberinde getirdikleri her türlü eşya ve araçları elle, araç altı kontrol cihazları, kapı dedektörleri, X-Ray metal dedektörleri, patlayıcı madde koklama dedektörleri, bomba dedektör köpekleri ve bomba uzmanlığıyla ilgili diğer teknik ve elektronik cihazlar, gerektiğinde personel dışındaki kişilerin adli kayıt ve GBT sorgulaması; güvenlik uygulamaları arasında sayılıyor.

Koruma Daire Başkanı, 1. sınıf emniyet müdürleri arasından seçilecek. Daire Başkanı ve personeli, görev ve performansı değerlendirmesi açısından Meclis Başkanı'na, özlük işleri, disiplin ve personel eğitimi açısından Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olacak.

42 yaşından büyük olamayacak

Milli Saraylar dahil yaklaşık 700 polisin bulunduğu Meclis'te görev yapacak polislerde aranacak şartlar yeniden belirleniyor.

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne göre teklifle yeri değiştirilemeyen, ikinci bölge hizmetini yapan veya en fazla iki kez ertelemesi yapılan, aylık kesimi ve kıdeme müessir ceza almayan polis memurları, başpolis memurları, komiser yardımcıları için 36, komiser ve başkomiserler için 42 yaşından gün almama şartı aranacak.

Boyu 175 santimetreden kısa erkek polisler ile boyu 170 santimetreden kısa olan polis memurları, Meclis'te görev yapamayacak.

?Torpil?in önüne geçiliyor

Koruma Daire başkanlığı personeli, Meclis Başkanı'nın uygun göreceği bir komisyon tarafından belirlenerek Başkan veya yetkilendirilmesi halinde Genel Sekreter'in talep yazısı üzerine İçişleri Bakanlığı'nca, Daire Başkanılığı görevi hariç, bir defaya mahsus olarak görevlendirilecek.

Aynı personel ikinci bir defa görevlendirilmeyecek. Polisler, Meclis'te en fazla 6 yıl görev yapacak.

Görevi sona eren Başkan'ın koruma hizmeti talebi, yeni seçilen Başkan'ın onayıyla milletvekilliği süresince en fazla 2 personelle devam edecek.

Masraflarını Meclis karşılayacak

Tahsis edilen polis kuvvetinin ?Başkanlık oluru? ile belirlenen sayı ve nitelikteki motorlu araç, gereç, büro, döşeme, demirbaş ve tüketim malzemesi ihtiyaçları ile bunların bakım onarımı, akaryakıt, yağ, kasko giderleri, basım yayım ihtiyaçları TBMM bütçesinden karşılanacak.

Koruma Daire Başkanlığı personeli, TBMM Başkanlık Divanı tarafından alınacak karar doğrultusunda Emniyet Mensupları sınıfı Kıyafet Yönetmeliği haricinde uygun görülecek farklı bir kıyafet giyebilecek. Bu kıyafetlerin giderlerini de Meclis bütçesinden karşılayacak.

Polisler, TBMM'ye ait sosyal tesislerden yararlanabilecek.

Öte yandan, TBMM İdari Teşkilat Yasası'nda yapılan düzenlemeyle, Meclis'te görev yapan polislere verilen, 800 lira tutarındaki ?Meclis tazminatı? kaldırıldı. 15 Ocak 2012 tarihinden sonra göreve başlayan polisler, bu tazminattan yararlanamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber