Göller Yaylası'nda antik kent incelemesi

Adana'nın Kozan ilçesi Göller Yaylası Alma Deresi mevkiinde bulunan taş yapıların oluşturduğu şekillerin antik kentin izlerinin taşıdığı iddiası üzerine Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bir çalışma başlattı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2012 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu Kurucusu Araştırmacı Yazar Dr. Haluk Uygur, Adana'nın Kozan ilçesi Göller Yaylası'nda bulunan sarnıç ve kapıların ilk bakışta doğal bir alan gibi görünüyor olsa da insanlar tarafından bu kayaların işlendiğinin gözlendiğini ve antik bir yerleşim izlerini taşıdığını belirtti. Araştırmacı Yazar Dr. Haluk Uygur, ?Yaptığımız gezide gördük ki burada kapılar ve sarnıçlar var. Tabii ki tarihini bilmiyoruz, fakat çok eski zamanlarda kurulmuş olma ihtimali var. Kayaların doğal oluşumlarla oluştuğu düşünülüyordu. Fakat içine girildikçe buranın insanlar tarafından kullanılan yerler olma ihtimali ortaya çıktı. Yapılar üzerinde kavisli oyulmaların olması sanki bir heykeltıraş tarafından oyularak yapıldığı izlenimi vermektedir. Burada bulunan su arkı aşağı kadar geliyor. Tahmin ediyoruz ki bu bölgede akarsu olmadığı için suyu toplamak için böyle alanlar yapılmış. Çok önemli bir insan yapısı bu bölgede yaşamış.? dedi.

Göller Yaylası'nın bin 500 metre yükseklikte olduğunu belirten Uygur, ?Burada yapılacak teknik çalışmalar ve arkeolojik çalışmalar sonucunda burada antik kent bulunursa burası Kozan için önemli bir nokta olacaktır. Çünkü buradaki kapıyı ve saraçları görünce buna bir insan eli değdiğine eminim. Tabi bu konuya arkeologlar karar verecektir.? diye konuştu.

Dr. Haluk Uygur Göller Yaylası'nda bulunan yapılan antik kent özeliklerini taşıdığını belirtmesi üzerine bölgede incelemelerde bulunan Adana İl Kültürü ve Turizm Müdürü Nuh Yıldız, ?Buranın tarihi dokusunu görünce sevindim. Burada tarihi bir doku var, buraya arkeologlarımızı getirdiğimiz zaman, gerçekten burada tarihte bir yaşam varsa bunu tescilleteceğiz. Burada gerekli kazı yapılır tarihi doku varsa meydana çıkar diye düşünüyorum.? şeklinde konuştu.

Göller başlı başına zaten yaylası ile turistik bir alan olduğunu belirten Yıldız, ?Burada da doğa ve yeşil alan gibi birçok etkenler mevcut olup dağ turizmi için ideal bir yer. Eğer Göller Yaylası iyi tanıtılabilse mevcut durumuyla da turizm için ideal bir yer.? dedi.

Göller Yaylası, Kozan ilçesine 40 kilometre uzaklıkta stabilize yolla ulaşılan yayla, tamamen bakir durumda. Sedir ağaçları ve kır çiçekleriyle kaplı bulunan yaylaya, yaz aylarında Kozan ve çevre ilçelerden göç yaşanıyor. Ayrıca kamp kurarak doğayı incelemek isteyenler için ideal bir yer.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber