Gelibolu'da katı atık depolama tesisi açıldı

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde katı atık depolama tesisi hizmete girdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2012 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelibolu Yarımadası Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, Ambalaj Atıkları Ayrıştırma ve Sızıntı Suyu Arıtma Tesisinin açılışını Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna yaptı. 2006 yılında İller Bankası ve Hazine Müsteşarlığı'nın garantisinde Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ile Dünya Bankası'nın verdiği 2. 149.700.00 Avro'luk kredinin imzalanmasından sonra start alan tesisin inşaası 2008 yılında başlamıştı. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, "Ülkemizde, doğal kaynakların korunması için atık yönetimi hizmetlerinin daha kaliteli ve sürdürülebilir olması, atıkların çevre üzerindeki etkilerinin asgariye indirilmesi için entegre bir yönetim stratejisi hedeflenmiştir. Hedeflenen amaca uygun modern bir şekilde projelendirilen ve yaklaşık 6.m Milyon Türk Lirasına mal olan tesisleri, ilimizin turizm bakımından da en güzel köşelerini oluşturan yerleşim birimlerimiz için çok önemli bir yatırım olarak görüyoruz" dedi.

Vali Tuna'nın ardından konuşan Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar ise, "Şubat 2009 yılında inşaatına başlanılan Düzenli Depolama Tesisi Şubat 2010 yılında tamamlanmış olup, geçici kabulü 15 Şubat 2010 tarihinde, kesin kabulü ise, 17 Mart 2011 yılında yapılmıştır. Depolama ömrü Lot 1'de 17 yıl, Lot 2'de ise 25 yıl olarak planlandı. Kredinin ilk 5 yılı ana para geri ödemesiz, 17 yıldır. Bu mevcut tesisimiz Trakya bölgesinde kendi kategorisinde tek tesistir. Bu tür tesislerin çoğalması, çevreye olan duyarlılığın artması ile oluşacaktır. Dileğimiz çevre duyarlılığının artmasından sonra bu tesislerin rantabl çalışması ve gelecek kuşaklara daha temiz daha yaşanabilir bir ülke bırakmaktır" dedi.

Tesisin açılışına Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, İller Bankası 2. Bölge Müdürü Mustafa Bayram, Çevre Bakanlığı Şehircilik İl Müdürü Namık Güver, Ecebaat, Bolayır, Kavak ve Evreşe Belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber