Meclis, yargı paketinin ilk 54. maddesini kabul etti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2012 10:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Meclis Genel Kurulu'nda, 3. Yargı Paketi'nin 3. bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Tasarının 54. maddesinin kabul edilmesinin ardından oturuma 5 dakika ara verildi. Aradan sonra komisyonun yerine oturmaması nedeniyle Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam, oturumu 1 Temmuz Pazar günü saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

3. Bölüm 54 ila 81 inci maddelerini kapsıyor.

Genel Kurul'da Cumartesi günü saat 12.00'de başlayan 3. Yargı Paketi görüşmeleri sabaha karşı saat 04.00'a kadar sürdü. 3. Yargı Paketi'nin görüşmelerine bugün saat 14.00'te toplanacak Genel Kurul'da 3. bölümdeki 55. maddenin oylamasıyla devam edilecek.


TBMM Genel Kurulu'nda, "3. yargı paketi" tasarısının 29-53. maddelerini kapsayan ikinci bölümü kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, bölge adliye mahkemelerinin devreye girdiği tarihe kadar, Yargıtay'ın bozma kararlarına karşı mahkemelerin verdiği direnme kararlarının temyizi halinde dava dosyası önce kararı veren daireye gönderilecek. Karar veren daire direnmeyi yerinde görürse kararını düzeltecek, yerinde görmezse talebi 10 gün içinde Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na iletecek.

İçişleri Bakanlığı'nca oturmaya mecbur kılındıkları yerlerden kaçan yabancılara, 1 aydan 2 yıla kadar hapis cezası yerine, mülki amirce 500 liradan 3 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

Sınır dışı edildikleri veya Türkiye'yi terk etmeleri istenildiği halde, müsaadesiz gelmeye yeltenen yabancılar, 1 yıla kadar hapis cezası yerine, mülki amir tarafından 2 bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası ile cezalandırılacak ve sınır dışı edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belge almadan seyahat acenteliği yapanlara verilen 3 aydan 6 aya kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası, 2 bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası olarak uygulanacak. Bakanlıktan belge almadan rehberlik yapanlara da 500 liradan 2 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

Kanunla, idari görevlerden Danıştay üyeliğine seçileceklerin devlet hizmetlerindeki 20 yıl çalışma şartı 15 yıla indiriliyor.

TBMM Genel Sekreteri ile düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanları da Danıştay üyesi olabilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarının başhukuk müşavirleri, birinci hukuk müşavirleri, hukuk hizmetleri başkanı ve hukuk işleri müdürü Danıştay üyesi olabilecek.

Kanunla, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda bulunan 6 bin dosyanın karara bağlanabilmesi için, geçici süreyle Kurulun yapısı ve çalışma usulu değiştiriliyor. Geçici süre sonunda birikmiş dosyaların 2-3 yıl içinde karara bağlanması hedefleniyor. Böylece, Danıştay'ın ilk derece sıfatıyla baktığı davaların azaltılmasına paralel olarak, kurula yeni dosya gelişi azalacak ve süre sonunda kurul eski yapısına dönecek.

Bu düzenlemenin yayımı tarihinden önce ilk derece mahkemesi sıfatıyla Danıştay'da açılan davalarla, bu hüküm ile idare ve vergi mahkemelerinin görevleri kapsamına alınan davaların Danıştay'da görülmesine devam edilecek.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Danıştay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesinde açtıkları idari davalardaki dilekçelerine, kimlik numarası da eklenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber