Türk kültür ve medeniyeti 'bir tıkla' öğrenilebilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2012 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Şenay Ünal - Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun, alt yapı hazırlıklarını tamamladığı ''Bütünleşik Bilgi Sistemi'' ile Türkiye'nin tüm maddi ve manevi kültür varlıklarını kapsayan doğru ve güvenilir bilgiler üretilerek, internet ortamında dünyanın hizmetine sunulacak.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemin verileri arasında, Türkiye'nin toplumsal yaşam, bilim, teknoloji, kültür, yönetim ve sanat varlıkları hakkında bilginin yer alacağını söyledi.

Kurumların işlemesine yardımcı olacak en büyük parçanın teknoloji ve insan olduğunu dile getiren Yediyıldız, ''Bugün bilginin çabuk yayılabildiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu amaçla biz de sağlam ve özgün bilgi üretimine önem veriyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun bilinmeyenin belirlenmesi ve bilimsel araştırmaların ardından verilerle ortaya koyulması tüm toplumları etkiliyor'' diye konuştu.

Eskiden olduğu gibi kişilerin ya da kurumların tek başına çalışmasının günümüz dünyasında yeterli olmadığını vurgulayan Yediyıldız, özellikle sanal ortamlarda örgütlü bir çalışma yapmak gerektiğini ifade etti.

İşbirliği içinde yürütülecek sağlıklı bir bilişim alt yapısının yaşamla ilgili her alanda yansımalarının olacağını belirten Yediyıldız, ''Öyle bir bilgi bankası oluşturacağız ki o bilgi bankasında Türk medeniyetiyle ilgili tüm bilgiler olacak. Dünyanın herhangi bir yerinde, birisinin medeniyetimizle ilgili aklına bir soru geldiğinde bilgisayarını açıp arama motoruna anahtar kelimeyi yazması, bugüne kadar yapılmış tüm bilimsel bilgileri bulmasına yetecek'' şeklinde konuştu.

-Dolgun maaşla bilişim uzmanları arıyoruz-

Yediyıldız, kurumun böyle bir sisteme ihtiyaç duyduğunu tespit ettikten sonra bir alt yapı projesi hazırladıklarını ve Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) sunduklarını vurguladı.

DPT'nin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda hala bir bilişim altyapısının olmamasına şaşırdıklarını ve mutlaka olmalı diyerek projeyi desteklediklerini kaydeden Yediyıldız, şöyle konuştu:

''Proje çıktı ve biz hemen altyapıyı oluşturduk. Ardından Maliye Bakanlığı'ndan sistemi işletecek 12 kişilik bilişim uzmanı kadrosu temin ettik. Sistemin donanımını tamamladık ancak işletecek uzmanların kadrosunu da oluşturduktan sonra kısa bir zamanda, bilgi üretimi ve paylaşılmasında ülke olarak etkin bir rol oynayacağız. Yönetmeliğe göre özellikle bilgisayar mühendisi ya da bilişim uzmanı arıyoruz. Altyapısı bu sistemde görev almaya uygun, iyi düzeyde yabancı dil bilen sistem uzmanları arıyoruz. 2 kez sınav açtık. İlk sınavda 3 kişi süreci başarıyla tamamlayabildi ve kadromuza katıldı. Bir kaç gün önce de ikinci sınavı yaptık. 83 kişi başvurdu ancak 50'si dosyalardaki eksikliklerden dolayı elendi. Yazılı sınavda 33 kişiden 7'si mülakata katılmaya hak kazandı. Bu 7 kişi de uzmanların olduğu bir jüri tarafından mülakata tabi tutulacak. Bu uzmanlar hem ülkemiz hem de kurum için önemli bir atılım gerçekleştirecek. Bu anlamda dikkatli bir seçim yapmak zorundayız.''

-Bilgiyi burs vererek üretmelerini destekliyoruz-

Sisteme yüklenecek bilgileri yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs vererek üretimi teşvik ettiklerini anlatan Yediyıldız, şunları kaydetti:

''Yeni bir ekip oluşturuyoruz. Bünyemizdeki her kurum için toplamda 80 kişiden oluşan bir Bilim Kurulumuz olacak. Ayrıca üniversitelerle iş birliği halindeyiz. Yeni uzmanlarımız da ekibe dahil olacak. Bunun yanı sıra yüksek lisans ve doktora yapanlara belirli bir konu belirleyerek araştırma yapmaları ve tez hazırlamaları çerçevesinde burs vererek üretimi destekliyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber