1. Uluslararası Alevi Bektaşi Bilgi Şöleni yapıldı

Karaşarlılar Derneği tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Alevi Bektaşi Bilgi Şöleni, Sincan Karaşarlılar Kültür Evi'nde yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2012 17:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, "Alevi ve Sünni, bizler Anadolu'da ayrı insanlar değil, hepimiz kardeşiz." dedi.

Bilgi şölenine Arnavutluk'tan Prof. Dr. Albert Doja, Türkmenistan'dan Doç. Dr. Bedri Sarıyev, Kosova'dan Prof. Dr. Hysen Kordha, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Altınkoza Üniversitesi Rekötörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan'ın da aralarında bulunduğu 25 akademisyen ile 14 kanaat önderi konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumda, dünya Aleviliği ve Bektaşiliği konuşuldu. Konuşmacıların, ayrımcılığa olan tepkileri dile getirildi.

Karaşarlılar Derneği Başkanı Mehmet Kaytanbıyık, açılışta yaptığı konuşmada, Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğretilerinin anlaşılan bir lisan ile Türk milletinin birlik ve beraberliğine vesile olması için insanlara öğretilmesi gerektiğini vurguladı. Kaytanbıyık, "Alevilik ve Bektaşilik'te Allah'ı yaratıcı, Peygamberi (sas) Nebi, Hz. Ali'yi (Rh. anh) veli olarak kabul ediyoruz.? diye konuştu.

Sempozyum'da konuşan Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Prof. Dr. M. Esad Coşan'ın 'Makalat'ını araştırdığını ve doçentlik tezi olarak hazırladığını hatırlatarak, "Biz Gazi Üniversitesi'nde Hacı Bektaş-i Veli Araştırma Merkezi'ni kurduğumuzda, hocanın elindeki bilgileri almak istediğimizde, elindeki tüm belgeleri bana vererek, 'Bundan sonra Alevilik ve Bektaşilik konusunda seni vekil kıldım' dedi." diye konuştu. Prof. Güzel, Alevilik ve Sünnilik terminolojilerine kızdığını ifade ederek, ?Bizler Anadolu'da ayrı insanlar değil, hepimiz kardeşiz." şeklinde konuştu.

Konuşmacılardan Dursun Gümüşoğlu da Bektaşliği Allah'a inanan, Hz. Muhammed'i (sas) son peygamber ve İslam'ı son din olarak kabul edip, Hz Ali'yi evliyaların ilki olarak bilip, Hacı Bektaş-ı Veli'yi Ahmet Yesevi Dergahı'nı tekrar düzenleyen piri olarak kabul ettiklerini kaydetti. Bilgi şöleninin, gelecek yıl Üsküp veya Makedonya'da yapılması kararlaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber