Arılarıyla göç edip, Sorgun'a yerleştiler

Zengin bitki örtüsü nedeniyle arıcılığa elverişli olduğu bildirilen Yozgat'ın Sorgun ilçesi, aralarında Ordu, Eskişehir ve Aydın'ın da olduğu Türkiye'nin farklı illerinden gelerek buraya yerleşen arıcıları ağırlıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2012 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sorgun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Yozgat'ta arıcılık alanında önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, il dışından çok sayıda ailenin Yozgat'a yerleşerek arıcılık yaptığını söyledi.

Farklı illerden gelerek Sorgun'a yerleşen ailelerin toplam kovan sayısının 2 bin civarında olduğunu vurgulayan Türkmen, "İlçemizdeki arıcıların kovan sayısı ise 2 bin 500 civarında. Toplamda 4 bin 500 kovandan yılda yaklaşık 135-140 ton bal alınmakta. Bunun ilçemize ekonomik katkısı da 3 milyon lira civarında" dedi.

Arı ile göç eden ailelerin çoğunluğunun Karadeniz'den geldiğine dikkati çeken Türkmen, "İlçemizi genellikle Karadenizliler tercih etmekte. Bunların dışında Eskişehir ve Aydın'dan gelerek yerleşen aileler de var" dedi.

Arıcılığa olan yönelimlerin artmasında doğadaki bitki çeşitliliğinin fark edilmesi ve bu bitkilerin bal verimindeki olumlu etkilerinin olduğunu kaydeden Türkmen şunları kaydetti:

"Yozgat, arıcıların önem verdiği bitki türü bakımından oldukça zengin bir kent. Bu bitkilerin başında özellikle ballıbaba, kekik, geven, sarı yonca, hardal ve yavşan otu geliyor. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verilerine göre, ilçemiz Sorgun'un sahip olduğu meralardan üçte biri iyi durumda, üçte ikisi orta durumda. İlçemizde arıcılığı geliştirmek için de bu yıl 16 kişiye 14 bin 140 lira destekleme ödemesi yaptık. Arıcılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerimiz, ilçenin kuzey kısımlarında, ormanların yoğun olduğu bölgelerdir."

-Arıları ile geldi 13 yıldır Yozgat'ta yaşıyor-

Ordu'nun Ulubey ilçesine bağlı Akpınar köyünden Kadir Gürsoy, 13 senedir Sorgun'da arıcılık yaptığını, bölgenin arıcılık yapmaya uygun olduğunu söyledi.

Osmanlı zamanında Saray Mutfağı'nın Bozok Yaylası ballarını tercih ettiğini hatırlatan Gürsoy, şöyle konuştu:

"Ben 27 yıldır Yozgat'ta bulunuyorum. 13 yıldır da bu kente yerleşerek aracılık yapıyorum. Sorgun'da arazi yapısı da, çiçek popülasyonu da çok uygun. Ballıca dediğimiz bir çiçek ve yine yavşan, geven, kekik, hardal ve yonca dediğimiz otlar arının çok sevdiği otlar. Bu otlar karasal ikliminin hüküm sürdüğü bu bölgelerde olur. Özellikle yavşan, Ballıca ve geven bitkilerinin en çok görüldüğü yerlerin başında Yozgat bölgesi gelmekte. Bu nedenle buralar arıcılar tarafından tercih ediliyor. Ayrıca yine bu bölgede arazinin geniş olması da tercih sebebi. Karadeniz'de kişi başına 40-50 dönüm yer düşmezken, burada 200 dönüme kadar çıkmakta."

Balların önce tahlile sonra satışa çıktığını vurgulayan Gürsoy, "Biz arıcılık yapmak için memleketimizi bile değiştirdik. Merdiven altı bal üretmiyoruz. O ballar vatandaşları zehirliyor" dedi.

Gürsoy, Yozgat ve çevresinde 200'den fazla başka kentlerden gelen arıcıların bulunduğunu belirterek, Yozgat'ın arıcılık kanalıyla daha fazla göç alacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber