Ruhsata aykırı sucuk üretenler kamuoyuna teşhir edilecek

Afyonkarahisar Valiliği, sucuk ve et ürünlerini ruhsata aykırı ve sağlıksız şartlarda imal edenlerin tespiti halinde kamuoyuna teşhir edecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2012 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyonkarahisar Valiliği, geçtiğimiz ay bir sucuk bir firmasının ürünlerinde tek tırnaklı hayvan etine rastlanması üzerine tedbirleri artırdı. Kent merkezinde bulunan 170 adet sucuk üretim tesisinde inceleme ve kontrole başlandı. Şimdiye kadar 6 işletmeden 4'ü hakkında ruhsatsızlıktan, 2'si hakkında da sağlıksız üretim yapmaktan kapatma ve idari para cezaları verildi.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, yaptığı açıklamada, sucuk üretimi yapan firmalar konusunda denetimlerin sürdüğünü bildirdi. Balkanlıoğlu, bundan sonra valilik olarak yaptıkları denetimlerde ruhsatsız, sağlığa aykırı üretim yapanları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bildirerek ilan ve teşhir edilmesini sağlayacaklarını kaydetti. Balkanlıoğlu, ?Afyonkarahisar marka kent olma iddiasında bir şehrimiz. Değerlerimiz arasında kaplıcası, mermeri, kirazı, ve sucuğu geliyor. Kentte 170'e yakın sucuk imalathanesi var. Türkiye'de sucuk deyince akla gelen bir il. Kayseri'yle yarışan, rakipleri olan bir il. Bunlardan birisinin yanlışı, ciddi, tüketiciyi düşünen, markasına güvenen, yıllardır emek sarfeden insanları sıkıntıya sokuyor. Afyonkarahisar'ı sıkıntıya sokuyor.? dedi.

Afyonkarhisar'da geçtiğimiz günlerde sucukta tek tırnaklı hayvan etine rastlanması ve bunun teşhir edilmesinin firmalar üzerinde, tüketici üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu ifade eden Balkanlıoğlu, bu konuda bundan sonra kesinlikle taviz verilmeyeceğini vurguladı. Balkanlıoğlu, ?Herkesin çok duyarlı olması gerekiyor. Tarım Bakanlığı tarladan sofraya kadar ya da hayvanın beslenmesinden kesilip sofraya sunulmasına kadar denetimlerin sıkı bir şekilde yapılmasını istiyor. Yapılan denetimlerde ruhsatsız imalat yapanlar ve temizliğe, düzene uymayan imalathaneler kapatılacak, cezalar yazılacak.? uyarısında bulundu.

Balkanlıoğlu, çalışmaların başladığını, ruhsatsız sucuk imalathanesiyle birlikte, ruhsatsız kesim yerleri tespit edildiğini, bunlara kapatma ve idari para cezası verildiğini dile getirdi. Balkanlıoğlu, şunları söyledi: ?Bütün imalatçılarımıza sesleniyorum; kesinlikte ruhsatsız imalat yapmasınlar. İnsanların, milletin emeğini sağlığını sömüren insanlara vakitli vakitsiz gidilecek, ruhsatlı ruhsatsız yerler denetlenecek bunlara her türlü kapatma dahil ceza verilecektir. ?Bunu duymadım', ?haberim yok' demesinler. Denetimler olanca hızıyla devam edecek. Valiliğe bizzat bana, emniyete, bakanlığa ihbarda bulunabilir.?

YAKALANANLAR BAKANLIĞA BİLDİRİLECEK VE TEŞHİR EDİLECEK

İlgili kurumlar gereğini yapmadıkları takdirde gereğini yapmayanlar hakkında kendisinin gereğini yapacağını ifade eden Balkanlıoğlu, şu ifadeleri kullandı: ?Buradaki tarım teşkilatımız zaten bakanlığımızın uzantısıdır. Buradaki arkadaşların aldıkları numuneler tahlile gidiyor. Bunun sonucunda sahte ürünler, faklı gıdalar örneğin; sucuk içinde bulunmaması gereken katkı maddeleri ?dana' demiş, ancak başka maddeler var. Başka illere gittiğinde bile oranın teşkilatları da oradan numune alıp tahlil ettiğinde bakanlığına gönderecek ve teşhir edilecek.?

İrfan Balkanlıoğlu, valilik olarak denetimlerde numuneler alınacağını, içindeki yağı, tuzu, et oranlarının hepsinin tespit edileceğini kaydetti. Balkanlıoğlu, bunları tespit ettikten sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bildireceklerini, teşhir ve ilan ettireceklerini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber