Bingöl'ün çöp sorunu bitiyor

Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, kent merkezinde toplanan çöplerin düzenli depolanacağı Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Bu tesis sayesinde Bingöl 25 yıllık çöp sorunundan kurtuluyor" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2012 08:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bingöl Belediyeleri Çevre Birliği (BİNÇEVBİR) tarafından kent merkezine 12 kilometre mesafede bulunan Beyaztoprak köyü mevkisinde yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde incelemelerde bulunan Atalay, gazetecilere yaptığı açıklamada, maliyeti yaklaşık 3 milyon lira olan projede sona yaklaşıldığını, tesisin faaliyete girmesiyle Bingöl'de vahşi depolamanın sona ereceğini ve çöplerin düzenli depolanacağını söyledi.

Artık çöpleri düzenli depolama yöntemi ile bertaraf edeceklerini kaydeden Atalay, "25 yıldır şehrin merkezindeki vahşi depolama alanını da ıslah edip yeşil alan olarak değerlendireceğiz. Bu tesisi sayesinde Bingöl 25 yıllık çöp sorunundan kurtuluyor" dedi.

Tesisin Türkiye'de emsallerine kıyasla en ucuza mal edilmiş tesislerden biri olduğunu anlatan Atalay, tesisi toplam 95 dönümlük bir arazide yaptıklarını, tesisten 10 belediyenin faydalanacağını bildirdi.

Tesisin maliyetinin yüzde 45'ini Çevre Bakanlığı'ndan hibe olarak aldıklarını bildiren Atalay, 2013 yılı sonu itibariyle Bingöl'ün bütün çevresel ve altyapı projelerini hayata geçireceklerini vurguladı.

Tesisin Bingöl'ün 10 yıllık çöpünü depolama kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Atalay, "Tesis, 1 lotluk alanını 10 yıl kullanmak suretiyle inşa ettik. Projemizde 2. lotun yapımı da var. 1. lotun dolmasına yakın 2. lotun ihalesini yapacağız. Ring yolunun yanına bir rampa yapılacak. Çöp kamyonları rampanın üzerinden yükünü boşaltıp daha sonra alacağımız kompaktör, dökülen katı atığı

(çöpü) sıkıştırmış olacak. Bu alandan sızan kimyasal sularda 'Sızdırma Havuzu'nda biriktikçe kendi vidanjörümüzle alınacak ve Arıtma Tesisimizde arıtılmış olacak" diye konuştu.

Muhabir: Abdullah Çelik / Nurten Aslan

Yayıncı: Behçet Güngör

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber