Çıldır Gölü'nde turnalara yönelik gözlem çalışması yapıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Araştırmaları Derneği tarafından, Ardahan'ın Çıldır Gölü'nde turnalara yönelik gözlem çalışması yapıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2012 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tür Koruma ve İzleme Sorumlusu Süleyman Ekşioğlu, tarafından yapılan gözlem çalışmalarında, turnaların korunabilmesi ve üremelerinin arttırılması hedefleniyor.

Ekşioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşayan turnaların sayısında önemli ölçüde azalma saptandığını, Çıldır Gölü'nde benzeri durumun söz konusu olduğunu söyledi.

Turnaların korunması için eylem planı hazırlayacaklarını belirten Ekşioğlu, şunları kaydetti:

"Anadolu'da ilk önce bir arazi çalışması yapıyoruz. Şu ana kadar 38 alan belirledik ve bu alanlarda turnanın türleri ürüyor. Buraları ziyaret edip turnanın varlığını değerlendiriyoruz. Ardahan'da iki gün sürecek olan çalışmamazın ilkini Çıldır Gölü'nde yaptık. Gözlemlerde, bir çok yerdeki gibi burada da turna yok olmaya yüz tutmuş. Burada bir süredir turnanın üremediğini tespit ettik ve bu kötüye giden bir işaret olarak değerlendirilebilir. Bunun en önemli sebebi bölgedeki sulak ve çayırlarda yoğun insan kullanımının olmasıdır. Yarın Aktaş Gölü'nde yapacağımız çalışmalarla gözlemleri tamamlayacağız."

Muhabir: Günay Nuh / Selami Küçükoğlu

Yayıncı: Muharrem Aksakallı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber