Tatvan'da kalbi duran kişi hayata döndürüldü

Tatvan'da kalbi duran hasta, yapılan müdahalenin ardından hayata döndü.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2012 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalbi durmuş şekilde Tatvan'daki özel bir hastaneye kaldırılan Cemil Beyazıt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanede yapılan müdahalenin ardından hayata döndüğünü ve ardından Diyarbakır'da by-pass ameliyatı olduğunu söyledi.

Hastanede kendisine Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Astan'ın müdahale ettiğini ifade eden Beyazıt, şunları kaydetti:

"Bir anda göğsümde sancı başladı. Arkadaşımla hastaneye gittik. Hastanede gerekli müdahaleler yapıldı. Ancak doktor bana kalbimin durduğunu söyledi. Kalbim yeniden çalıştırıldı. Ardından doktor beni Diyarbakır'a gönderdi. Diyarbakır'da yapılan anjiyonun ardından ameliyata alındım. By-pass ameliyatı oldum. 4 damarım tıkanmıştı. Diyarbakır'daki tedaviden sonra evime döndüm. Bir gün sonra yine rahatsızlandım. Tekrar hastaneye başvurdum. Bu kez de kalp krizi geçirmiştim. Tekrar Diyarbakır'a gönderildim. Orada iki gün tedavi gördüm. Şu an sağlığım iyi. Beni hayata döndüren Dr. Astan'a teşekkür ediyorum."

Hastanın dayısı Abdulcabbar Zengin ise, kalbi duran yeğeninin by-pass ameliyatı olduğunu ve 7 gün sonra da kalp krizi geçirdiğini kaydetti.

Zengin, "Tatvan'da kalp üzerine iyi bir hastane yapılması ve insanlara bu imkanın sağlanması gerekiyor. İlçede yaklaşık 100 bin nüfus var. Diyarbakır'da perişan olduk ve arabalarda yattık. Burada bir kalp hastanesinin olması lazım. Yetkililerden gelişen ve büyüyen ilçemize bir kalp hastanesi yapmalarını istiyoruz" dedi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Astan da, hastaneye sancı şikayetiyle başvuran Beyazıt'ın kalbinin durduğunu ifade etti.

Astan, şunları kaydetti:

"Hastanın kalbini yeniden çalıştırdık. Hastamıza damar açıcı ilaç tedavisi de uyguladık. Damarlar açıldı ve müdahaleden olumlu yanıt aldık. Ancak hastayı anjiyo için başka bir merkeze göndermek zorunda kaldık. Hastamız Diyarbakır'da anjiyonun ardından ameliyat edildi. Çünkü Beyazıt'ın 4 damarı kritik diyebileceğimiz derecede tıkanmıştı. Hastamız 7 gün sonra yine hastanemize geldi. Bu kez de kalp krizi geçirmişti. Burada yaptığımız müdahaleden sonra, yine Diyarbakır'a gönderdik. Bu hastaların ameliyat sonrası kalp krizi geçirme durumu yüksek."

Kalp hastalığının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve bunun için kentte kroner anjiyografi ünitesinin kurulması gerektiğini dile getiren Astan, 6 ayda anjiyo için başka illere helikopter ve ambulansla yapılan sevklerin maliyetinin, bir anjiyo ünitesinin kurulmasına eşdeğer olduğunu belirtti.

Nüfusu Bitlis'ten daha az olan illerde iki anjiyo ünitesi bulunduğunu kaydeden Astan, kentte ünitenin olmamasından dolayı insanların hayatını kaybettiğini ifade etti.

Astan, şöyle devam etti:

"Kalp krizi vakalarının 2 saat içinde en yakın merkeze ulaştırılmalı. Bitlis-Tatvan karayolunda inşası devam eden 400 yataklı hastanede anjiyografi ünitesi kurulabilir. Bunun için ayrı bir projede geliştirilebilir. Ama bu kuruluncaya kadar da insanlar için alternatif çözüm üretilebilir. Hastanemizde bunun altyapısı yok. Ancak girişimin öncüsü olmak istiyoruz. Dünyada insan ölümlerinin yüzde 45'i kalp damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Bu da konunun ciddiyetini ortaya koymakta."

Muhabir: Şener Toktaş

Yayıncı: Berin Arslan Çetin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber