Bartınlı işadamları: Yatırım ve istihdamın teşviki kesintiye uğramamalı

Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), yatırımların ve istihdamın teşvik ve bu yıl sona erecek 5084 sayılı kanunun uzatılmasının Bartın'ın kalkınması adına önemli olduğunu bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2012 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAKİAD ve SMMMO yönetimleri, Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) teşvik yasası ve 5084 sayılı kanunu masaya yatırdı. BAKİAD haftalık yönetim kurulu toplantısını SMMMO yönetim kuruluyla birlikte gerçekleştirerek, TTK'nın değişen maddelerini görüştü. BAKİAD üyesi Ersoy ve Eray Oğuz'a ait Amasra yolu üzerinde Cennetim Alabalık ev sahipliğinde gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıya BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, SMMMO Başkanı Aykut Oktay Ulu, dernek ve odanın yönetim kurulu üyeleriyle birlikte 15 işadamı katıldı.

Türkiye'de yaklaşık 75 milyon vatandaşın hayatında önemli değişiklikler getirecek olan yeni kanun ve düzenlemelerin yürürlüğe girdiğini ifade eden BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, iş hayatını yeniden düzenleyen yasanın değişen maddelerini ele almak, teşvik ve çek yasasını değerlendirmek, işadamlarının ihtiyaçlarını karşılamadaki eksiklikleri tespit ederek karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak üzere düzenledikleri toplantıya katılan SMMMO yönetim kuruluna teşekkür etti. TTK'nın ana mantığının, yeni ticaret hayatına ve gelişen bilgi toplumu teknolojilerine ayak uydurabilmesi için şirketlerin bağımsız denetime tabi tutulması olduğunu ifade eden SMMMO Başkanı Aykut Oktay Ulu, yasa metninde buna ilişkin düzenlemelerin yapıldığını, sonradan yapılan değişikliklerle en önemli madde olan denetim maddesinin eksik bırakıldığına dikkat çekti. Denetime tabi tutulacak şirketlerin ölçekleri Bakanlar Kurulu'nca belirlenmesi yönünde yasal düzenlemeler yapıldığını dile getiren Ulu, yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu ile ilgili kefillik, haciz ve kefaletin de eşin rızası gibi konularda köklü değişiklikler getirdiğini vurguladı.

TTK'DAKİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

Yarım asırlık Türk Ticaret Kanunu'nun tarih olduğunu, üzerinde yapılan değişikliklerle yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ticaret hayatına yeni düzenlemeler getirdiğini anlatan SMMMO Başkanı Aykut Oktay Ulu TTK'daki önemli değişiklikleri şöyle açıkladı: ?Kar eden şirketler sermaye ödenmişse ortak şirketten para çekebilecek, para cezaları idari para cezasına çevrilecek. Web sitesi sadece denetime tabi şirketler için zorunlu olacak, denetime girecek şirketleri Bakanlar Kurulu belirleyecek. Yevmiye ve karar defterlerinin açılışı gibi kapanış tasdikleri yapılacak, şirketin tesciline kadar limitet şirketlerde sermayenin tamamı anonim şirketlerde dörte biri bankaya yatırılacak. Münfesih duruma düşmüş şirketlerin kapanışı kolaylaştırılacak, defterler Vergi Usul Kanunu'na göre tutulurken bilanço ve gelir tablosu uluslararası finansal raporlama standartlarına göre tutulacak.?

MİLLİ GELİRDE TÜRKİYE ORTALAMASI YAKALANINCAYA KADAR 5084 SÜRMELİ

Yeni Teşvik Kanunu'nun da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğine değinen SMMMO Başkanı Ulu, ?Kanuna göre 4. bölgede yer alan Bartın'da, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği gibi destekler verilmektedir. Bununla birlikte halen yararlanmakta olduğumuz ve 31 Aralık tarihinde sona erecek olan 5084 sayılı kanunun da uzatılması veya uygulamanın devam ettirilmesinden yanayız. Uygulamada ise mevcut yatırımcıların da haksız rekabetten etkilenmemesi gerektiğini savunuyoruz. Bartın'daki firmalarımızın ve dışarıdan gelip ilimize yatırım yapan yatırımcıların mağdur olmaması için mutlaka eski teşvik kanunun uzatılması gerekmektedir.? dedi.

Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte Bartın il genelinde yaklaşık 5 bin kişinin tekstil sanayisinde istihdam edildiğini belirten BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt da yaptığı açıklamada, bu yılın sonunda bitecek olan 5084 sayılı teşvikin uzatılmasının Bartın için önem arz ettiğini söyledi. Dikyurt, şunları ifade etti: ?İstihdamda ön plana çıkan tekstil olmak üzere demir çelik ve diğer sektörlerimizin de olumsuz etkilenmemesi için kesintiye uğramadan yatırım ve teşvikin devam ettirilmesinden yanayız. Özellikle kalkınmada öncelikli yörelerde uygulanan ve bölge halkının istihdam açısından en büyük beklentisi olan 5084 sayılı kanun uygulandığı süre boyunca Bartın'da umutları yeşertmiştir. Göç veren ili göç alan haline getirmiştir. Yatırımların ve istihdamın teşviki 5084 sayılı kanun Bartın'ın kalkınması adına önemlidir.?

5084 sayılı teşvik uygulamasının süresi konusunda her yıl gündem oluşturmaktan ziyade iller için milli gelir kriteri konulması önerisinde bulunan BAKİAD Yönetim Kurulu üyesi Yaşar Bahçıvan ise uygulamanın Bartın'ın kişi başına milli gelirinin en azından Türkiye ortalamasına gelinceye kadar sürmesi gerektiğini vurguladı.

Cennetim Alabalık firması sahibi Ersoy ve Eray Oğuz'a dernek üyelik belgesini veren BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, yönetim kurulu üyesi Ali Kartal ile birlikte ayrıca firma sahiplerine günün anısına üzerinde Ayetel Kürsi ve Nazar Duası olan tablo hediye etti. BAKİAD ve SMMMO yönetimine teşekkür eden Ersoy ve Eray Oğuz kardeşler yatırım, üretim ve istihdam sağlayan işadamlarına bürokratik engeller konulmadan önlerinin açılması gerektiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber