CERN'deki açıklamalar ÇÜ'deki CMS Merkezi'nde heyecanla takip edildi

İsviçre Cenevre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN)'nden bilim adamlarının higgs bozonu ile ilgili yaptıkları açıklamalar, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü CMS Merkezi'nde, canlı bağlantı yapılarak izlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2012 15:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bölüm öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşe Polatöz ve Prof. Dr. Aysel Kayış Topaksu ile öğrenciler, CMS ve ATLAS deneylerine ilişkin sunumları büyük bir heyecanla takip etti. ÇÜ'deki merkezin, dünyadaki önemli CMS merkezlerinden biri olduğunu hatırlatan Prof. Polatöz, grup olarak bir takım nöbetlere katıldıklarını belirtti.

Dataların alımı sırasında kalitesinin kontrol edildiği bir takım testlerin varlığına işaret eden Polatöz, bu testleri uzaktan kontrol edebilme kapasitesine sahip bulunduklarını ifade etti. Canlı bağlantılarla konferans ve toplantılara katıldıklarını aktaran Polatöz, üniversitedeki 14 öğrencinin yurt dışındaki merkezde çalıştığını açıkladı. Polatöz, CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (BHÇ)'nın inanılmaz bir hızla yeni veriler sağlamaya devam ettiğini söyledi. 2012'nin sonuna kadar CMS'deki verilerin şu anki toplam verilerin üç katının üstüne çıkmasının hedeflendiğine işaret eden Polatöz, bu verilerin CMS'nin bu yeni gözlenen parçacığın doğasını daha iyi açıklığa kavuşturmasını sağlayacağını kaydetti.

Polatöz, bunların aynı zamanda CMS'nin daha pek çok yeni fizik olaylarını arayıp bulmada ulaşacağı kapsamı genişleteceğini ifade etti. Polatöz, CMS proton-proton çarpışmalarında 2011'in ve 2012'nin 18 Haziran'ına kadar toplanan verilerin tümünü çözümlendiğine dikkat çekti. Polatöz, higgs parçacığını, cisimlere kütle kazandıran mekanizma olarak tanımladı.

Prof. Dr. Aysel Kayış Topaksu ise 100 yıl önce elektron bulunduğunda insanların bugünkü gibi ?acaba ne işe yarayacak' diye düşündüklerini vurguladı. Günümüzde elektronların tüm araçlarda kullanıldığını ve iletişimin sağlandığını bildiren Topaksu, ?Higgs bozonunun bulunması şu anda neyi getireceğini söylemek için biraz erken. Ama torunlarımız bundan faydalanacak.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber