Topbaş'a kadro dayanmıyor:102 üst düzey kadroya 96 atama yaptı

Haber Giriş : 20 Temmuz 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Gürtuna döneminden kalma müdür ve daire başkanlarının neredeyse tamamı ya görevden alındı ya da başka yere yollandı. Topbaş'ın kadrosunda 63 yönetici 'vekâleten' atandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir yıl içinde 102 üst düzey bürokrat kadrosu için 96 atama yaptı. Topbaş'ın kadrosunda bir kadın var. İGDAŞ ise altı ay içinde üç genel müdür eskitti

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir yıllık görev süresinde selefi Ali Müfit Gürtuna'dan devraldığı belediyedeki yöneticilerin neredeyse tamamını değiştirdi. Üst düzey 102 bürokratın bulunduğu belediyede toplam 96 atama yapan Topbaş, bunların 63'ünü de 'vekil' olarak görevlendirdi. Belediye iştiraklerinden 21'inde değişikliğe giden Topbaş'ın yaptığı atamalarla İGDAŞ altı ayda dört kez genel müdür değiştirdi.

28 Mart 2004 yerel seçimleriyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Kadir Topbaş, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna döneminden kalan kadroları birkaç bürokrat dışında tamamen değiştirdi.

43 yeni isim geldi
74 müdürlük, 19 daire başkanlığı, dört genel sekreter yardımcısı, bir genel sekreter, bir hukuk müşaviri, bir savunma sekteri, iki koordinasyon merkezi yöneticisiyle birlikte 102 üst düzey yöneticisinden oluşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde 21 tane de belediye şirketi bulunuyor.

Topbaş, ilk bir yılda yaptığı değişikliklerde ilk defa vekâleten 35, ilk defa asaleten sekiz bürokrat olmak üzere 43 yeni ismi atadı. Eskiden beri asil olanlardan 25 bürokratı, eskiden beri vekil olan 27 bürokratı da mevcut görev yerlerinden alarak farklı müdürlük ve daire başkanlıklarına atadı. Böylece müdürlük ve daire başkanlıklarından tamamına yakını ya görevden alındı ya da yer değişikliği yaşadı. Hukuk Müşavirliği'nde yapılan değişiklikle 102 yöneticiliğe 96 atama yapıldı. 102 bürokrat arasında tek kadın yönetici Basın ve Halkla İlişkiler Darie Başkanlığı'ndaki Ayşenur Süberk Özturanlı oldu.

'Vekâleten' yönetilen kent
102 yöneticiden 63 yöneticinin vekil olması da bürokratlar arasında her an görevden alınma tedirginliği yarattı. Görevden alınan asil bürokratlar mahkeme kararıyla tekrar eski görevine geri dönerken, vekâleten atanıp görevinden alınan bürokratların bu şansı bulunmuyor.

Görevden alınan isimlerin arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde göreve gelen Halk Ekmek A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Hadi Tunç gibi isimlerin de yer alması dikkat çekti.

Belediyeye bağlı 21 BİT'te (Belediye İktisadi Teşebübüsleri) genel müdür değişikliğine giden Topbaş, İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş.'de (İGDAŞ) önce Gürtuna döneminde görev yapan Süreyya Polat'ı görevden alarak İSFALT'a atadı.

Boşalan İGDAŞ Genel Müdürlüğü'ne getirilen Bilal Arslan'ı 1.5 ay sonra görevden alan Topbaş, yerine Osman Aksoy'u atadı. Aksoy'un istifası üzerine İGDAŞ'a daha önce genel müdür yardımcılığını yapan Levent Tüfekçi vekaleten atandı.

Sınavı geçen üç kişi
Başbakan Bülent Ecevit döneminde getirilen düzenlemeyle, üst düzey belediye bürokratları ÖSYM'nin yaptığı merkezi sınavla unvan kazanabiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden daire başkanı veya müdür olmak isteyen 60 bürokrattan sadece üçü Mustafa Yetişken, Yılmaz Yıldız ve Yaşar Karaca ÖSYM'nin yaptığı sınavda başarılı olabildi.

Yasa gereğince merkezi sınavı kazananlara 'müdürlük' verilmek zorunda ama bu kişilerin çoğu pasif görevlere yönlendiriliyorlar.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber