Koskoca Emniyet Müdürü 18 yaşındaki kıza niye 'abla' der?

Haber Giriş : 20 Temmuz 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplum Gönüllüleri 70 üniversitenin gençlerinden oluşuyor. Türkiye'nin dört bir yanında ağaç dikiminden okul onarıma kadar yüzlerce proje hayata geçirdiler. Öyle takdir ediliyorlar ki, bir emniyet müdürü, gönüllü genç kıza 'abla' diye hitap ediyor

"Eleştirmek için değil, değiştirmek için gönüllüyüz" sloganıyla 2,5 yıl önce yola çıkan Toplum Gönüllüleri, toplam 70 üniversitenin gençlerinden oluşuyor. Kısa sürede büyük projelere imza atan gönüllüler geçen yıl kendi tasarladıkları 120 projeyi hayata geçirdiler. Bilgiyasardan, yabancı dil kursuna, okul onarımından kütüphane oluşturulmasına kadar birçok proje üreten gençler, kendine güven duydukça sayıları daha da artıyor, projeleriyle yaşadıkları şehirlerin yaşamını değiştiriyorlar. Önümüzdeki günlerde 30 yıllık sivil toplum kuruluşu Brac'ın davetlisi olarak Bangladeş'e gidecek olan Toplum Gönülleri Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil'le konuştuk.

* Toplum gönüllülerinin temel kriteri nedir?
Kriterimiz projelerin topluma yararlı bir hizmet olması, farklılıklarla birlikte çalışabilmek. Bizde kız erkek, başı kapalı açık, Türk-Kürt-Göçmen, MHP'li ANAP'lı Sosyal Demoktrat ayrımı yok. Farklılıklarla biraradayız. Arkadaşlarımız bir masanın etrafına toplanırlar, tartışmak yerine bu masayı nasıl ayağa kaldırırız projesidir toplum gönüllüleri.

* Gençlerin çalışmaları nasıl karşılanıyor?
Anadolu'da öyle iller biliyorum ki emniyet müdürü bizim arkadaşımıza 'abla' diyor. 'Bu ablam, topluma müthiş bir hizmet yapıyor ben onun önünde eğilirim, onun emrindeyim' diyor.

* Karşılaştığınız en önemli sorun nedir?
Okul onarımları için bazen izin almak zor oluyor. İlçe eğitim müdürleri, okul müdürleri karşılarında kulağı küpeli, heyecanlı bir genci gördüğü zaman siz ne yapacaksınız diye endişe olabiliyor.

* Korkunun temelinde ne var?
O korkunun temelinde bizler yatıyoruz. Bu toplumda 60'li, 701i belki 80'li yıllarda gençken bir takım yanlışlar yapan ve toplumda bu önyargının oluşmasına neden olan bizleriz. Bazı şeyleri doğru yapamamışız demek. Yanlıştan dönebilmek için gençlere fırsat vermeliyiz.

* Ne yapmak istiyorsunuz?
Demokrasinin en temel ayaklarından birini, sivil toplum bilincini yaratmaya çalışıyoruz. Toplum Gönüllüleri, gençlerin özgüvenle neler başarılabileceğini keşfetme projesidir.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber