Prof. Dr. Hızır Önsoy: Ruhsat kriterleri değiştirilmeli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy, sel ve taşkın riski altındaki Karadeniz'de bodrum ve zemin katına insan yerleştirmenin katliam olduğunu savundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 17:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önsoy, ruhsat şartlarının da küresel iklim değişikliğine göre yenilenmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Önsoy, Samsun'da meydana gelen sel ve taşkınlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, Karadeniz Bölgesi için yıllardır yaptıkları uyarıların uygulayıcılar tarafından dikkate alınmadığını ileri sürdü. Sorunun, reçetenin ve çözümün de belli olduğunu ifade eden Önsoy, ancak uygulamada sıkıntılar olduğunu dile getirdi. Küresel ısınma nedeniyle iklimlerin değiştiğine dikkat çeken Önzoy, ?Eskiden bölgede bir ayda yağan yağmur şimdi bir günde, 3 saatte yağan yağmur bir saatte yağıyor. Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak bu dengesizlik daha da tehlikeli hale gelecek. Heyelan ve sel baskınlarına karşı hızlı bir şekilde kontrollü bir yapılaşmaya doğru gitmemiz lazım. Sürekli gündemde tutmamıza rağmen maalesef çok ciddi önlemler alındığı söylenemez." dedi.

Konut, bina ve köprü yaparken bölgenin gerçeklerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Önsoy, açıklamasında şunları dile getirdi: ?Hastalık belli sel ve taşkınlar... Reçete de belli ama uygulamada sıkıntılar var. Samsun'da TOKİ evleri yaptırmış. Ruhsat da alınmış, ama hangi kriterlere göre verilmiş buna bakılmalı. Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak ruhsat kriterleri de gözden geçirilmeli, yenilenmeli. 10 katlı bina yapılmış ama ?su basmanı' dediğimiz zemin altına insan yerleştirilmiş. Sel ve taşkın riskinin çok bariz ortada olduğu bir yerde bodrum ya da zemin kata insan yerleştirmek katliamdır. Neticede can kayıplarının çoğunluğunun orada yaşandığını görüyoruz.?

?TOKİ evleri olmasa Teneke Mahallesi'nde çok daha fazla can kaybı olurdu' açıklamalarını da eleştiren Önsoy, kötü emsalin örnek alınamayacağını vurguladı. Önsoy, şehirlerin dolduğunu ve artık yeni binaları kaldırmadığını belirterek, toplu konutların da şehirlerin dışına yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber