Tören isteyen İtalyan işgal kuvvetleri Antalya'dan çay partisiyle uğurlanmış

Kent tarihçisi Hüseyin Çimrin, Antalya'yı 1919'da işgal eden ve iki yıl sonra ayrılırken tören isteyen İtalyan askerlerinin küçük bir çay partisiyle uğurlandığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Büyükşehir Belediyesi, 5 Temmuz Antalya'nın Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü dolayısıyla söyleşi düzenledi. Söyleşiyi, kent tarihçisi Hüseyin Çimrin gerçekleştirdi. Antalya'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 91'inci yıl dönümü programına; Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Dr. Ali Yılmaz, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Söyleşinin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Türkiye'ni bir daha işgale uğramaması ve egemenliğinin ebediyete kadar sürmesi dileğinde bulundu.

Hüseyin Çimrin ise konuşmasında Antalya'nın 28 Mart 1919'da işgal edildiğini anlattı. Çimrin, ?İşgal edildikten sonra İtalyan askerleri Antalya sokaklarında dolaşmışlardır. Zaman zaman Türk askerleriyle birlikte görüldüğü olmuştur. Antalya, işgal döneminde kurtuluş mücadelesinde önemli bir yere sahipti. Yurt dışıyla kurtuluş mücadelesinin yayılmasında Antalya Postanesi'nden haberleşme yapılırdı. İtalyanlar, Antalya'da 2 yıl kalmışlar. Antalya halkına bazı noktalarda yardımcı olmuşlardır.? dedi.

Antalya'nın işgaliyle ilgili yaşanan başka gelişmeleri de dinleyicilerle paylaşan Çimrin, ?İtalyanlar 5 Temmuz 1921 tarihinde Antalya'dan ayrılmışlardır. Giderlerken tören istemişler, ancak Atatürk, ?Biz onları törenle karşılamadık ki törenle gönderelim' demiştir. Ancak küçük bir çay partisi verilmiştir. ?Kurtuluş var mı yok mu?' diye hep soruyorlar. Bunlardan ziyade böyle günlerde, milli mücadeleyi gençlere daha iyi anlatmak, bunları yaymak daha güzel olur.? diye konuştu.

Söyleşinin sonunda Mustafa Akaydın, Hüseyin Çimrin'e çiçek verirken, programa katılanlar için kokteyl düzenlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber