Side Antik Kent'te UNESCO için alan planı çalışmaları başladı

Antalya Side Antik Kent'in, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu(UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için Alan Planı Yönetimi çalışması başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2012 16:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antik kentin alan planı çalışmasını Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Doç.Dr. Hüseyin Alanyalı ve eşi Feriştah Alanyalı yapıyor. Zengin kütür, tarih ve arkeolojik zenginliği bulunan Antalya bölgesinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde Kaş'ın Kınık beldesinde Xanthos Antik Kent bulunuyor. Xanthos Antik Kent'in Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 9 Aralık 1988 yılında alındığını belirten Alanyalı, Xanthos 24 yıl önce listeye alınırken alan planı istenmediğini söyledi. Side'de alan planı çalışmalarına başladıklarını ve plan çalışmalarını ilk etapta bir kitapta toplayacaklarını belirten Alanyalı, Side Antik Kent içinde sosyal yaşamın iç içe olması nedeniyle alan planı çalışmasını uzun vadede gerçekleştireceklerini kaydetti.

Alan planı çalışmasında Side'nin Xanthos'a göre geniş bir alanı kapsadığını anlatan Alanyalı, çalışma kapsamı çerçevesinde mimar, şehir planlamacısı, jandarma, İlçe Kaymakamlığı, Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, arkeolog, Anıtlar Koruma Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Side Belediyesi ve sosyologların ekip çalışması yapacağını söyledi. Alanyalı, "Side alan planı çalışmasına başladık. Side'nin alan planı çıkarması UNESCO korumasındaki Xanthos'a göre daha zor. Side Antik Kent içinde yerleşim alanı var. Buda alan planı çıkarma çalışması yapmamızı uzun vadeye yayıyor. Çalışmalarımızı kitaplaştıracağız. Çalışmalarımız devam ediyor. " dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, Side Antik Kent'in alan planı çıkarılma çalışmasını desteklediklerini söyledi. Xanthos'tan sonra Side'nin dünya kültür mirasına mutlaka alınması gerektiğini belirten Arıcı, İtalya Roma'da olmayan Roma eserlerinin Side'de var olduğunu kaydetti.

Side'nin Türkiye'nin ilk kültür turizmine açılan penceresi olduğunun altını çizen Arıcı, Side'yi, deniz, kum ve güneş turizminden ayıran en önemli özelliğinin kültür, tarih ve arkeolojik zenginliği olduğunu söyledi. Arıcı, "Xanthos'un 24 yıl önce UNESCO Dünya Kültür Mirası'na alınmasıyla birlikte bölge arkeoloji turizminde dünyada tanınan yer oldu. Side'nin de alan planı çıkartılarak dünya kültür mirasına alınmasını istiyoruz. Side bunu her yönüyle hak eden bir antik kent." değerlendirmesinde bulundu.

Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, Anadolu Üniversitesi'nin alan planı çalışmasını desteklediklerini, çalışmalarına destek vereceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber