Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı: Sırada metro vagonu ve hızlı tren olmalı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tramvayda hedefe ulaştıklarını, sırada metro vagonu ve hızlı tren projelerinin olması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2012 18:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Makine Sektör Kurulu, ?2023 ihracat hedefinde makine sektörünün yeri ve Bursa'da sektörün durumu' konusunu masaya yatırdı. Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz katıldı.

MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni, ülke yararına çalışmalara devam ettiklerini de hatırlattı. Bir başka çağrılarının da raylı sistem olduğunu vurgulayan Çepni, şöyle konuştu: "Raylı sistemler konusunda da yerli üretim yapılması fikrini ortaya attık. Çağrımız karşılık buldu. Kısa sürede raporlarımızı Ankara'ya ulaştırdık. Şartnamelere yerli üretimi destekleyecek maddeler kondu. Alınan karar yine ülkeye katkımızı ortaya çıkaran bir tespittir. Yerli üretimin desteklenmesi cari açığın da önüne geçmek için önemli bir adım olacaktır. 11 milyar dolar ihracata karşı 27 milyar dolar ithalat söz konusu. Bu açık ancak yerli üretimle kapanacaktır."

Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz ise makine sanayinde öncülük yapan bir firmada 2. kuşak olduğunu ifade etti. Türkiye'de ihraç edilen makinenin kilogramının 5 dolar olduğuna dikkat çeken Durmaz, Almanya'da ise bu fiyatın 100 avro olduğunu dile getirdi. Artık Türkiye'nin bu işin hamallığını yapmaması gerektiğini söyleyen Durmazlar, "İhraç ettiğimiz makinenin kilosu 5 dolar. Almanya'da bizden daha fazla. Hamallık yapmadan kabzımallık olur mu? Olmaz. Hamallığı yapıyoruz. Ama kabzımallığa geçmek için süreyi kısaltmanın yollarını arayalım." şeklinde konuştu.

Makine imalatında pazarlama ve üretimin en önemli konular olduğunu belirten Durmaz, makine imalatçıları olarak farklılık yaratmaları gerektiğini hatırlatarak hükümetin 2023 hedefini makinecilerin 2050 olarak revize etmesi gerektiğini söyledi. Avrupa'nın tamamında 22 bin makine imalatçısı olduğunu aktaran Durmaz, Türkiye'de de makine üreticisi sayısının 22 bin olduğunu ve bunun ihracatta önemli bir sorun olduğunu vurguladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de yerli otomobil isteği ve raylı sistemlerde yerli üretimin olması fikrinin ülke de gündem oluşturduğunu dile getirdi. Yerli otomobil için gerekli şartların sağlanması gerektiğini vurgulayan Altepe, şöyle devam etti: "Kurumların yol göstermesi halinde ve geleceğe dair araç ihtiyaçlarının üretimi yapacak girişimciden alınacağı sözü verilmesi durumunda birçok insan ve kuruluş projeye ciddi şekilde kafa yorar. Çok büyük oranda yatırım gerektiren bir projeye bu şekilde destek olmazsanız üretimi hayal etmeye devam edersiniz. Biz Durmazlar firmasına bu şekilde üretim yapabilir misiniz diye tavsiyede bulunurken bütün büyükşehir belediye başkanlarını davet edip projeyi sunduk. Sonuçta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş sadece bize yetiştirebilir-misiniz dedi. Birçok belediye başkanı alacaklarını bildirdi. Bu yatırımcının yarınlara bakışını da değiştirmiş oldu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber