SEDAŞ'tan tasarruf cihazlarıyla ilgili uyarı

Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (Sedaş) CEO'su Bekir Sami Güven, "Sedaş çağrı merkezine yapılan başvurularda tasarruf cihazlarıyla ilgili çok sayıda bilgi talebinde ve şikayette bulunulduğunu tespit ettik. Müşterilerimizin bilgi sahibi olmadıkları bir konuda "tasarruf tacirleri" tarafından aldatılmalarını istemiyoruz" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2012 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarruf tacirlerinin telefonla arayarak vatandaşlara Sedaş'ın adını kullanarak tasarruf cihazı satmaya çalıştıklarını belirten Bekir Sami Güven, "Ne yazık ki müşterilerimize cep telefonlarından ulaşan, 'tasarruf tacirleri' onlara elektrik kullanımını azaltmadan tüketim miktarını ve fatura bedelini azaltacağını iddia ettikleri büyülü aletler sunmakta, müşterilerimize 'faturalarında indirim' hayali kurdurarak, şirketimizin de adını kullanmakta ve Sedaş onaylı olduğunu söyledikleri cihazlarını pazarlamaya çalışmaktadırlar. Oysa ki Sedaş'ın 'elektrik tasarruf cihazı' adı altında satılan cihazlarla hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca Sedaş olarak böyle bir konuda şirketimizin müşterilerini araması söz konusu değildir" dedi.

Müşterilerin bu tür tacirlere itibar etmemelerini belirten Güven, sözde elektrik tasarruf cihazlarının aldatmaca olduğunu söyledi.

Ayrıca söz konusu cihazların hiç bir işe yaramadığını berten Güven, "Tasarruf cihazlarının kompanzasyon yaptığı iddia edilmektedir. Kompanzasyon büyük işletmelerde önem taşımaktadır. Yani bu cihazlar meskenlerde herhangi bir işe yaramamaktadır. Çünkü büyük işletmelerde zorunlu olan kompanzasyon işleminin, elektrik akımının iş görmeyen gücü (körgüç) olarak tanımlanabilecek, 'reaktif enerji'nin sisteme geri verilerek, toplam elektrik üretiminde yaratacağı gereksiz artış etkisini önlemeye yöneliktir. Öncelikle, mevcut mevzuata göre mesken abonelerine, tek fazla beslenen abonelere, bağlantı gücü 9 (dokuz) kw'a (dahil) kadar olan abonelere reaktif enerji tarifesi uygulanmamaktadır. Yani bu abonelerin kompanzasyon yapmalarına gerek duyulmamakta, bu nedenle de bu sayaçlar reaktif enerji kaydetmemektedir. Dolayısı ile elektrik tasarruf cihazı adı altında 35 TL'den 135 TL'ye kadar satışa sunulan bu tür aletler ise, zaten kayda girmeyen bu reaktif enerjiye yönelik küçük kompanzasyon aletleridir. Bu aletlerin meskenlerde ve tek fazla bağlanan yerlerde hiçbir etkisinin olmadığı hatta tüketimi arttırdığısaptanmıştır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber