PTT'de Kefalet Sandığı parası kavgası büyüyor

Haber Giriş : 22 Temmuz 2005 09:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kavganın sebebi ise yıllardır PTT çalışanlarından Kefalet Sandığı adı altında kesilen paranın dağıtılması. Kefalet Sandığı'nda biriken 252 trilyon liranın 160 trilyon lirası PTT Genel Müdürlüğü'ne, 67 trilyon lirası Maliye Bakanlığı'na aktarıldı. PTT çalışanına ise, 25 trilyon lira verildi.

Kefalet Sandığı'nda biriken ana para ve nemaların yüzde 64'ü PTT Genel Müdürlüğü'ne, yüzde 26'sı Maliye Bakanlığı'na aktarılırken, yüzde 10'luk bölümü ise hak sahiplerine verildi. Bağımsız Haber-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, Kefalet Sandığı'nda parası kesilen personelin yaklaşık 10 milyar lira zararı var. Araştırmada, Kefalet Sandığı'nın Emekli Sandığı gibi bir sandık olduğu, aradaki farkın Emekli Sandığı'na memurun yüzde 16, devletin yüzde 20 katkı yaptığı belirtilerek, 'Kefalet Sandığı'na devletin hiçbir katkısı yoktur. Yüzde 2 oranındaki kesintinin tamamı personele aittir. Çalışanın 10 milyar lirasının 9 milyar lirası alındı, 1 milyar lirası verildi. Kefaletli personelin sandıkta kalan 8-10 milyar lira civarındaki nema alacağı yıllık yüzde 20 faizle bankaya yatırılmış olsaydı, her yıl 1.5-2 milyar lira gelir gelirdi' denildi.

Bağımsız Haber-Sen Başkanı Resul Akay da, Kefalet Sandığı'ndaki birikimlerin tamamının personele ait olduğunu, devletin ve PTT'nin hiçbir katkısı olmadığını belirterek, çalışanın parasının gasp edildiğini iddia etti. Kefalet Sandığı'nda biriken 252 trilyon liraya 2 Temmuz 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5189 sayılı kanuna eklenen geçici 8'inci madde ile el konulduğunu kaydeden Akay, 'Kimin parasını kime veriyorsunuz. Hiç kimse PTT personeline ait olan bal kovanına el koyup, kefaletli personelin bir kısmının ağzına da bir parmak bal süremez' diye tepki gösterdi. Zorunlu Tasarruf Fonu'nda devlet katkısı olduğu halde, fonda biriken anapara ve nemaların çalışanlara ödendiğini kaydeden Akay, 'İtirazımız postacının, gişe memurunun, veznedarın, şoförün ve diğer personelin alın teri birikimlerinin alınmasıdır' dedi. PTT çalışanları ise, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne söz konusu düzenlemenin iptali için yaptığı başvurunun sonucunu bekliyor.

Bu arada PTT Birikim Yardım Sandığı'na ait Ankara'da 2, Mersin'de 1 tane olmak üzere 3 mülk bulunuyor. Ankara'da Varlık Mahallesi'ndeki Adese ve yanında petrol ofisinin mülkiyeti ile Kızılay'daki misafirhane, Sandığa ait. Mersin'de ise 15 yıldır inşaatı süren otel yer alıyor.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber