'Nasreddin Hoca, gülen yüzüyle sünnet-i seniyyeyi yaşatmıştır'

Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Selami Şimşek,?Nasreddin Hoca, güler yüzlülüğüyle, Hz. Peygamber'in sünnetini yaşatmıştır.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 13:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya'nın Nasreddin Hoca diyarı Akşehir ilçesinde gelenek haline gelen, anma ve mizah günleri kapsamında, Akşehir'e gelen Doç. Dr. Selami Şimşek, ?Nasreddin Hoca ve Tasavvuf' konulu konferans verdi. Nasreddin Hoca'nın Anadolu'da 13. asırda gülen yüzü olduğunu belirten Şimşek, ?Ümmeti olduğumuz Hz. Peygamber, hiçbir zaman insanlara karşı asık suratlı olmamıştır. O daima güler yüzlü olmuştur. Nasreddin Hoca da bu sünneti yaşamış ve yaşatmıştır.? şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca'nın, medeniyetimizin mimarlarından olduğunu söyleyen Şimşek,? gerek Hz Mevlana, gerek Hz Yunus Emre, gerek Ahmet Yesevi, Hacı Bektaşi Veli olsun, bütün Allah dostları latife ve nükte yapmışlardır.? diye konuştu. Selami Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:?Bizim medeniyetimiz Ahmet Yesevi ile hikmetler saçmış, Mevlana ile sema etmiş, Hacı Bektaş-ı Veli ile hoşgörünün zirvesine çıkmış, Hacı Bayram-ı Veli ile sevgi deryasına dalmış, Nasreddin Hoca ile, gülen yüzünü, güleç yüzünü göstermiştir. Nasreddin Hoca deyince hemen onunla bütünleşik bir olgu haline gelen eşeği ve eşeğine ters binmesi akla gelir. Hoca'nın eşeği nefsi temsil eder, tasavvufi olarak Hoca'nın eşeğe ters binmesi ise nefse itaatsizliği simgeler.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber