Kırşehirliler ÖSYM Başkanına tepki gösterdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2005 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarının açıklanması ile birlikte Kırşehir, sözel ve eşit ağırlık alanlarında puan ortalaması ile Türkiye birincisi oldu.
Son yıllarda ÖSS'de Türkiye çapında hep ilkler arasında adını duyuran Kırşehir, 2005 yılı ÖSS sonuçlarının açıklanması ile birlikte sözel alanda 192.215 puan ortalaması ve yine eşit ağırlıkta 178.777 puan ortalaması ile Türkiye birincisi oldu. Sonuçlar ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan tarafından derece yapan iller düzeyinde açıklanırken, 'Kırşehir' isminin açıklanmaması Kırşehirliler arasında şok etkisi yaptı. Gerek Vali Selahattin Hatipoğlu gerekse Belediye Başkanı Halim Çakır tarafından yapılan tepki açıklamalarını, sivil toplum örgütlerinin protesto içeren faks eylemi takip etti.

ÖSS sonuçları ile ilgili ilk açıklama Vali Hatipoğlu'ndan geldi. Kırşehir'in sözel ve eşit ağırlıkta Türkiye birincisi olmasından dolayı son derece mutlu olduğunu kaydeden Vali Hatipoğlu, "ÖSYM Başkanı tarafından yapılan açıklamada Kırşehir'in başarısının adının konmaması ve gölgelenmesi son derece mayidar bir hareket. Tüm Kırşehirliler ile birlikte ben de üzüldüm. Eğitim kalitesindeki başarımız, ilimizde eğitime ve öğretime verilen önemin ve emeklerin bir doğal sonucudur. Tüm eğitim camiasını, velilerimizi, öğretmenlerimizi ve çocuklarımızı kutluyorum. Onlarla gurur duyuyoruz" dedi.

ÖSS sonuçlarına yönelik bir diğer açıklamada Belediye Başkanı Halim Çakır'dan gelirken, ÖSYM Başkanı'na tepki gösteren Başkan Çakır, "İlle de adımızın İstanbul olması mı lazım?" dedi. Çakır, "Kırşehir 'Bilimden gidilmeyen yolu sonu karanlıktır' diyen Hacıbektaş-ı Veli'nin daha 13. yüzyılda Anadolu'da ilk defa Türkçe eserler veren Aşıkpaşa'nın, Türkçe deyişler söyleyen Yunus Emre'nin, Gök Bilim Medresesi'ni kuran Cacabey'in, ilk erken sanayileşmenin tohumunu atan Ahi Evranı Veli'nin geleneğini sürdüren ve son yıllarda ÖSS'de gösterdiği başarılarla adını duyuran bir güzel kent olması özelliği ile Türkiye'nin ortasında bir nazar boncuğu gibi duran Selçuklu şehridir. Başarılarımız şehir olarak kesinlikle tesadüf olmayıp, yüzyılların oluşturduğu bir birikimin dışa vurmasıdır. Kırşehirliler kendi tabirleriyle yatağını, yorganını satarak çocuklarını okutur. Aile bağlarının son derece güçlü olduğu şehrimizde bu durum başarıya gidişte ciddi bir faktördür. Ayrıca, kurumlar arası ilişkilerin son derece düzenli olması da bir başka etkendir. Bu başarı nedeniyle başta Milli Eğitim teşkilatımıza, öğretmenlerimize, velilerimize ve başarı yarışına kilitlenen özel dershaneler ile çocuklarımıza en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Ancak, ÖSYM Başkanı tarafından düzenlenen basın toplantısında tüm alanlarda derece yapan iller açıklanırken, bu yıl sayısal alanda derece yapan iller açıklanmış, diğer alanlarda derece yapan iller açıklanmamıştır. Halbuki ÖSS sınavları sadece sayısal alanda yapılmamaktadır. Kırşehir'imizin başarısını gölgeleyen bu eksik açıklamayı esefle kınıyor, Anadolu insanını başarısını hala görmezden gelen bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz" diye konuştu.

Vali Hatipoğlu ve Belediye Başkanı Çakır'ın ardından Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları, Kırşehir Kent Konseyi, yazılı ve görsel basın, sendikalar başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarca Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e ve ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'a binlerce protesto dolu fakslar çekerek, tepkilerini dile getirdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber