Özürlü ve eski hükümlü işçi atamaları için izin şartı kalktı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Temmuz 2012 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6338 sayılı Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesine Dair Kanun'un 5 inci maddesiyle 190 sayılı KHK nın 11 inci maddesinde değişiklik yapılmıştır. Değişiklikle, Özürlü ve eski hükümlü işçi atamaları için Maliye ve Devlet Personel Başkanlığından alınması zorunlu olan izin şartını kaldırdı. 6338 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde; ?13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine ?kullanılması,? ibaresinden sonra gelmek üzere ?22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesi uyarınca yükümlü oldukları özürlü ve eski hükümlü işçi atamaları hariç? ibaresi ile birinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

?Özürlü ve eski hükümlü işçi atamaları, izleyen ayın sonuna kadar Maliye Bakanlığına ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.? Hükmüne yer verilmiştir.

190 sayılı KHK nın 11 inci maddesinin (d) bendinde ise; ?Vize edilmiş sürekli işçi kadrolarından boş olanların açıktan atama amacıyla kullanılması, Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Ba-kanlığının iznine tâbidir. Bu kadroların boş olanlarından Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca uygun görülenler Başbakan onayı ile iptal edilir.

Bu vize işlemi yapılmaksızın sürekli işçi çalıştırılamaz ve ödeme yapılamaz.?hükmü yer almaktaydı.

Yeni düzenlemeyle birlikte 11/d bendi; ?Vize edilmiş sürekli işçi kadrolarından boş olanların açıktan atama amacıyla kullanılması, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesi uyarınca yükümlü oldukları özürlü ve eski hükümlü işçi atamaları hariç Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Ba-kanlığının iznine tâbidir. Bu kadroların boş olanlarından Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca uygun görülenler Başbakan onayı ile iptal edilir. Özürlü ve eski hükümlü işçi atamaları, izleyen ayın sonuna kadar Maliye Bakanlığına ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

Bu vize işlemi yapılmaksızın sürekli işçi çalıştırılamaz ve ödeme yapılamaz.?şeklini almıştır.

4857 sayılı İş Kanununun Özürlü ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu başlıklı 30 uncu maddesinde; ?İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır?.?hükmü yer almaktadır.

Sonuç olarak; Kanunen zorunlu olan bu atamalar için izin alınması elbette yanlış bir uygulamaydı ve ilgili kurumların izin vermekten başka seçenekleri de zaten yoktu. İşte bazen yıllarca niçin yapıldığı bilinmeyen ve sorgulanmayan bu tür uygulamalar yapılıyor ve birisi çıkıp da bunu niçin uyguluyoruz diyene kadar da uygulama devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber