Antalya'nın işyeri envanteri çıkarılıyor, ilk sırada market ve emlakçılar var

Türkiye'de ilk kez bir şehrin iş yeri envanteri çıkarıldı. Antalya'daki 65 bin işyeri bilgi sistemiyle kayıt altına alındı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2012 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından hazırlatılan ?Antalya Bilgi Sistemi(ABS)' ile 5 merkez ilçede kaç iş yeri olduğu, sektörlere göre dağılımları gibi bilgiler kayıt altına alındı. Sistemden elde edilen ilk bilgilere göre Antalya'da en fazla market ve emlakçı gibi işyerleri var. ATSO tarafından Ağustos 2012'de çalışmalarına başlanan ABS'de sona yaklaşıldı. Bir yılda Antalya'nın beş merkez ilçesindeki 62 bin işyerinin sisteme kaydı yapıldı. Ay sonuna kadar tamamlanması planlanan çalışmada sayının 65 bine ulaşması hedefleniyor.

ABS'nin tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi. Sadece Antalya'nın değil Türkiye'nin en büyük eksiğinin envanter çalışması bulunmaması olduğunu dile getiren Budak, ?Şu an Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Çalışma merkez ilçeleri kapsıyor. Kemer'i de dahil edeceğiz.? dedi.

CADDE CADDE, SOKAK SOKAK TESPİT YAPILDI

ABS ile Antalya'nın merkez ilçelerinde yer alan firma bilgilerinin coğrafi konuma dayalı olarak toplanıyor ve kayıt altına alınıyor. Böylece hangi caddede kaç iş yeri olduğu, oranın hangi sektörde faaliyet gösterdiği gibi bilgilere ulaşılıyor. Çalışmayla Antalya'daki iş yerlerini sayısı kadar, sektörlere göre dağılımları gibi bilgilere erişme imkanı doğuyor.

Elde edilen bilgiler ?www.antalyabilgisistemi.org.tr' web adresi üzerinden yayınlanacak. Sitedeki e-harita üzerinde işletmelere ait konum, iletişim, faaliyet alanı iş yerinin dış görünümü yer alacak. İş yeri adı, sektör, adres gibi kriterlerde arama yapılabileceği gibi istendiğinde bir telefon numarasıyla bile arama yapılabilecek.

ABS projesi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA) tarafından 2010 yılı Sanayi ve Turizm Sektörlerinde Rekabetçiliğin Artırılması Mali Destek Programı kapsamında desteklendi. Toplam 550 bin liralık projenin 370 bin lirası BAKA tarafından finanse edildi. Kalan 180 bin TL'yi ise ATSO karşıladı.

Antalya'da iş yeri enflasyonu yaşandığını, bir cadde üzerinde aynı alanda faaliyet gösteren birçok firma bulunduğunu anlatan Budak, ?Burada asıl önemli olan Antalya'da iş yeri enflasyonunu önlemede yetki verilmesinin temelini oluşturduk. Şu caddede 50 tane telefoncu var,buraya açmayın. Şurada ihtiyaç var oraya açın diyebileceğimiz veri oluşturduk. Bu çok önemli. Çünkü bir sokakta birbiriyle rekabet eden çok iş yeri var ve hiçbiri kazanamıyor.? diye konuştu.

Antalya merkezde kaçaklarla birlikte 70 bin iş yeri olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Budak, sistemin sağlıklı çalışabilmesi için ruhsatlandırma konusunda ticaret odalarına da yetki verilmesini istedi. Sona yaklaşılan çalışmayla caddelerin ticaret hacminin belirlenmesine yönelik alt yapının da hazırlandığını belirten Budak, ?Tüm veriler sisteme entegre edildiğinde açıklanacak. Resmin tamamı ay sonunda görülecek.? diye konuştu. Budak, ticari alan planlamasının belediyeler, özel idare ve tüm kamu kurumlarıyla koordinasyonsuzluğu da ortadan kaldıracağını da vurguladı.

ABS yaşayan bir sistem olarak tasarlandı. Sistemdeki veriler sürekli güncellenecek. Sisteme yeni açılan iş yerleri ile kapananların girişi yapılacak. ASB'ye bilgisayarların yanı sıra akıllı telefonlar ile tabletlerden de ulaşmak mümkün olacak. Sistemde, kayıt altına alınan iş yerinin adresi, telefonu, varsa web sitesi, koordinatı, logosu, ön cephe fotoğrafı, kayıtlı olduğu oda gibi bilgiler de yer alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber