Denetimli serbestlik tedbirinden en fazla uyuşturucu kullananlar yararlanıyor

Adana Denetimli Serbestlik Müdürü Memet Aslan, 2006 yılından bugüne mahkemelerden 12 bin 662 karar aldıklarını, kararlardan 9 bin 28'nin uyuşturucu kullananlara verilen tedavili denetimli serbestlik tedbiri olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2012 18:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aslan, bu rakamın toplam kararların yüzde 71'ini teşkil ettiğini kaydetti.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Temmuz ayı Koruma Kurulu toplantısı Mesleki Eğitim Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) yapıldı. Toplantıya, Vali Hüseyin Avni Coş'un başkanlık etti.

Programın açılışında konuşan Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Akkaya, Koruma Kurulları'nın denetimli serbestlik hizmetleri kapsamında suçtan zarar görenler ile ceza infaz kurumlarında salıverilen hükümlülerin topluma uyum sağlamalarını kolaylaştırmak amacıyla hizmet verdiğini söyledi. Akkaya, 18 kurum temsilcinin bulunduğu kurulun hedefleri doğrultusunda gayret gösterdiğini fakat değişik sebeplerden bundan pek de başarılı olduklarını düşünmediğini ifade etti. Akkaya, ülke genelinde 133 Ağır Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu yerde yapılandırılan koruma kurullarının etkili çalıştığı takdirde mağdurlar ve hükümlüler açısından yararlı işler yapacağını sözlerine ekledi.

Adana Denetimli Serbestlik Müdürü Memet Aslan ise mahkemelerce yargılanmaları sonrası cezaları denetimli serbestlik tedbirine çevrilen yükümlülere yönelik faaliyet gösterdiklerini hatırlattı. Bu görevleri yerine getirirken diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Aslan, ?Yoğun bir şekilde gelen kararlardan eğitim kurumuna devam, uyuşturucu kullananlara yönelik tedavi, yurt dışına çıkmama yasağı, ehliyetin geri alınması, konutta infaz, karakola imza atma gibi tedbirler infaz edilmektedir.? dedi.

DENETİMLİ SERBESTLİK MÜDÜRLÜĞÜ'NE GELEN KARARLARIN YÜZDE 71'İ UYUŞTURUCU DOSYALARI

Kuruldukları 2006 yılından bugüne mahkemelerden 12 bin 662 karar aldıklarına işaret eden Aslan, halen 3 bin 369 kişinin infazının devam ettiğini vurguladı. Gelen kararlardan 9 bin 28'nin uyuşturucu kullananlara verilen tedavili denetimli serbestlik tedbiri olduğunu anlatan Aslan, bu rakamın toplam kararların yüzde 71'ini teşkil ettiğini açıkladı.

2012'de gelen 2 bin 671 karardan bin 221'nin son yürürlüğe giren kararlar çerçevesinde şartla tahliye edilenlerden oluştuğuna dikkat çeken Aslan, şöyle devam etti: ?Bu kişilere bir kamu kurumunda günlük 4 saat çalıştırma, karakola imza atma, akşamları konuttan ayrılmama, bir meslek kursuna devam etme gibi yaptırımlar yüklenerek, takip edilmekte. Yakın bir zamanda bu denetimler kelepçe sistemiyle de yapılabilecektir. Kamu kurumlarında çalışma tedbiri 526 kişiye uygulanmış, halen 197 kişi bu imkândan faydalanmakta. 2006'dan günümüze 154 iş talebinde 16 kişi işe yerleştirilmiş. 2 kişiye kredi, 11 kişiye eğitim yardımı, 11 şahsa nakdi yardım, 2 barınma, 2 psiko?sosyal destek ve 4 vatandaş kursa yerleştirme fırsata sağlanmıştır.?

Toplantıda kurul üyelerini dinleyen Vali Hüseyin Avni Coş ise denetimli serbestlik kapsamına giren insanların işe yerleştirilmesinde kurum ve kuruluşların ortak hareket etmesini istedi. Meselenin sadece Denetimlik Serbestlik Müdürlüğü'ne ait olmadığını anlatan Coş, konunun toplumsal bir sorun olarak ele alınıp, herkesin 'elini taşın altına koyması' gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber