Baro, kartvizitine ?emekli hakim' yazdıran avukata disiplin cezası verdi

Haber Giriş : 25 Temmuz 2005 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri Barosu'na bağlı olarak avukatlık yapmaya başlayan eski hakime, kartvizitine ?emekli hakim? yazdırdığı için reklam yasağını ihlalden disiplin cezası verildi.

Avukatın itiraz başvurusu üzerine konuyu inceleyen Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu da oybirliğiyle avukata ?uyarma' cezasını uygun bularak onadı. Bu fiilin aslında daha ağır bir disiplin cezası olan ?kınama? cezasını gerektirdiği belirtilen TBB Disiplin Kurulu kararında ?Avukatlık, başka bir onurlu sıfatla desteklenmeyi gerektirmeyecek kadar onurlu bir meslektir.? ifadelerine yer verildi.

Kayseri Barosu'na bağlı bir avukat, kartvizitinde ve Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde açtığı bir davayla ilgili dilekçede ?emekli hakim? sıfatını kullandığı için baroya şikâyet edildi. Şikâyet üzerine Kayseri Barosu Disiplin Kurulu tarafından disiplin kovuşturması başlatıldı. Kovuşturma sonucunda şikâyet edilen avukatın kartvizitine ve söz konusu davayla ilgili dilekçeye ?emekli hakim? ibaresini yazdırdığının doğru olduğu tespit edildi. Baro Disiplin Kurulu, avukatların reklam yapmasını yasaklayan yasa hükmünün ihlal edilmesi nedeniyle avukata ?uyarma? cezası verdi.

Avukatın itirazı üzerine verilen cezanın yerinde olup olmadığını inceleyen TBB Disiplin Kurulu, bir avukatın kartvizitine ?emekli hakim? şeklinde bir ibare koymasının Avukatlık Yasası'nın reklam yasağını düzenleyen 55. maddesinin birinci fıkrasına açıkça aykırı olduğunu vurguladı. Avukatlığın başka bir onurlu sıfatla desteklenmeyi gerektirmeyecek kadar onurlu bir meslek olduğunun altı çizilen kararda şu değerlendirme yapıldı: ?Bu nedenle eylem disiplin suçunu oluşturduğundan, Baro Disiplin Kurulu'nca yapılan değerlendirmede hukuksal isabetsizlik görülmemiştir. Davranış ?kınama? cezasını gerektirmekle birlikte aleyhte itiraz olmadığından kararın onanması uygun bulunmuştur.? Bu gerekçelerle avukatın itirazını reddeden TBB Disiplin Kurulu, Kayseri Barosu Disiplin Kurulu'nun verdiği ?uyarma? cezasını oybirliğiyle onadı. TBB Disiplin Kurulu, bir diğer kararında da reklam yasağını ihlal eden başka bir avukatla ilgili Mersin Barosu'nca verilen disiplin cezasını onarken ?Sebebi ne olursa olsun, avukatlar kendisine iş elde etmek için reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaktan yasaklıdır.? şeklinde bir açıklamaya yer verdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber