Cizre'deki Hz. Nuh Türbesi Ramazan'ın yaklaşmasıyla ziyaretçi akınına uğruyor

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Nuh Nebi (as) Türbesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber, Cizre'nin yerlisi ve çevre illerden gelenler türbeyi ziyaret ederek dua ediyor.

Hazreti Nuh Peygamber (as) Camii ve Türbesi olarak isimlendirilen mekanda, halen ilçede bulunan ve İslamiyet`ten önce kilise olduğu söylenen caminin altında Hz. Nuh'un (as) mezarının bulunduğuna inanılıyor. Buradaki türbe, dünyanın en eski türbelerinden biri olarak bulunuyor.

HZ. NUH (AS)'I ZİYARET ETMEK İSTİYORLAR

Nuh Tufanı'nın ardından Cizre'ye yerleşen ve orada vefat ettiğine inanılan Hz. Nuh (as)'ı ziyaret etmek isteyen yüzlerce kişi, her gün Dağkapı Mahallesi'ndeki türbeye gelip dua ediyor. Ünlü tarihçiler Cizreli İbnülesin, Firuzabadi, Evliya Çelebi, Katip Çelebi, Ebubekir Helevi ve Babilli Berassus'un (Bersis) da Hz. Nuh'a ait olduğunu yazdığı mezarı şerif, Nuh Camii'nin güneyindeki bodrum kısmında bulunuyor. Merdivenle inilen, uzun ve dar bir namazgâhı geçtikten sonra varılan türbenin üzerinde bir sanduka bulunuyor. Nuh Nebi Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Şırnak İli ve İlçelerini Geliştirme Vakfı (ŞIRGEV)'nın maddi desteği ile 'Nuh Peygamber Külliyesi'ni restore etti.

KUR'AN'DA ANLATILIYOR

Kur'an'da, geminin Cudi Dağı'na oturduğu söylenmektedir. Hud Sûresi'nde, 'Ey yeryüzü! Yut suyunu. Ey gök! Tut suyunu' denildi. Su çekildi, iş bitirildi. Gemi de Cûdî'ye oturdu ve zalimler topluluğu Allah'ın rahmetinden uzak olsun!' denildi. şeklinde anlatılır.

Kur'an tefsirlerinde ise Cudi'nin Musul'a yakın bir yerde olduğundan bahsedilir. Bahsedilen dağ, bugün Cizre sınırları içinde bulunan, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nin Şırnak ili sınırları içinde yer almakta. Şırnak ismi, 'Şehr-i Nuh' anlamında çok eski bir isim. Cudi Dağı'nın eteğinde ismi 'seksenler' anlamına gelen Heştan Köyü bulunuyor. Heştan Köyü'nün Nuh tarafından kurulduğuna inanılır ve köyün ismi Nuh'un Gemisi'nde bulunduğuna inanılan seksen kişiye atfen böyle anılmakta.

RAMAZAN'IN YAKLAŞMASIYLA ZİYARETÇİ SAYISI ARTIYOR

Nuh Nebi türbesini ziyarete gelen Mahmut Akat adında bir vatandaş, ?Nuh Nebi bilindiği üzere Cizre'de. Biz de ziyarete geldik. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte bölge Mardin'den, Diyarbakır'dan, Siirt'ten buraya ziyaretçi akınına uğramaktadır. Cizre'nin kıymeti daha anlaşılmış değil, yeni yeni anlaşılıyor. İşte ziyaretlerin artması buraya gelenlerin Nuh Nebi'yi, Kırmızı Medrese'yi, Mir Abdaldaki Mem-u Zin Türbesi'ni ziyaret etmesi bizi sevindiriyor. Biz buraya gelip dua ediyoruz. Ramazan ayı zaten yaklaşıyor. Nuh Peygamber'i hatırlamamız çok güzel. Herkesi bekleriz Cizre'mize. Vesile olandan, yardımcı olandan herkesten Allah razı olsun.? diye konuştu.

Ziyarete gelen Betül Kara adındaki ziyaretçi ise ?Nuh Peygamber'in türbesini ziyaret edip ümmeti Muhammed (sas) için dua ediyoruz. Allah, kimseyi çocuklarımla beraber zor durumda bırakmasın. Hiçbir genç kız ve erkekleri Allah zor durumda bırakmasın.? dedi.

Suriye'den gelen Sevgi Kuytan adındaki ziyaretçi de şöyle konuştu: ?Biz Nuh Nebi türbesine geldik. Dua etme yeridir. Nasip kısmet yeridir. Millet gelip dua ediyor, namaz kılıyorlar. Biz Suriye'den gelmişiz. Görüyorsunuz herkes buraya geliyor ve güzeldir. Buradan sonra Mem-u Zin'e gideceğiz Allah nasip ederse. Başgöz üstüne, size teşekkür ederim.?

Nuh Nebi Camii Müezzini Abdurrahim Adanır ise ziyaretlerden çok memnun olduklarını ifade etti. Özellikle Ramazan ayının yaklaşmasıyla ziyaretlerin arttığına dikkat çeken Adanır, "Özellikle bölge illerden; Urfa, Diyarbakır, Şırnak, Cizre'de bulunan vatandaşlarımız ziyarete akın akın geliyorlar. Hz. Nuh türbesi burası. Burada bir de Mem-u Zin var, Şeyh Seyda Hazretleri, Seyt Kadri, Melaye Ciziri (Şeyh Ahmet El Cezeri) bu türbelere ziyaretler oluyor. Biz de halk olarak buradan çok memnunuz.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber