Rektör, makam odamı vermeyerek yargıya direniyor

Haber Giriş : 25 Temmuz 2005 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı A.Necdet Sezer'in seçimlerde en yüksek oyu alan Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın yerine Prof. Dr. Kadri Yamaç'ı atamasından sonra kurum içi anlaşmazlıklar bitmiyor.

Rektörlük seçimlerinden önce Ayhan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlığına Prof. Dr. Burhan Aykaç'ı getirdi. Ancak, YÖK ?yeni rektör atama yapar' gerekçesiyle onay vermedi. Yamaç göreve gelince, Prof. Dr. Muhteşem Kaynak'ı dekan olarak görevlendirdi. Aykaç da, idare mahkemesinde açtığı davayı kazanarak göreve iade edildi. Üniversitede, yargı kararına karşı için ilginç taktikler geliştirildi. Dekanlık odası, rektör danışmanı Kaynak'a verildi. Rektörlük, dekan yardımcıları ve toplantı odalarına da el koyarak, yönetim kurulunun bir araya gelmesinin önüne geçti.

İstanbul Üniversitesi rektörünün de yargı kararını uygulamamaktan dolayı görevden alındığına dikkat çeken Aykaç; ?Mahkeme kararı fiilen uygulanmıyor, hizmet yapmamız engellenmek isteniyor.? diye konuştu.

Aykaç, 27 Ocak 2004'te yapılan seçimlerde öğretim üyelerinin yüzde 70'inin oyunu alarak, eski Rektör Rıza Ayhan tarafından YÖK'e İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) dekan adayı olarak sunuldu. YÖK Dekan Değerlendirme Kurulu, Aykaç'ı YÖK Genel Kurulu'na dekan adayı olarak teklifi onayladı. Ancak YÖK, ?yeni rektör atama yapar' görüşüyle atama işlemini yapmadı. Bu arada Gazi Üniversitesi rektörlük seçimleri yapıldı. Seçimde bin 64 oy alan Rıza Ayhan birinci, 366 oy alan Kadri Yamaç ise ikinci oldu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 698 oy daha az alan Yamaç'ı rektör olarak atadı. Yeni rektörün önerdiği Prof. Dr. Muhteşem Kaynak, YÖK tarafından dekan olarak seçildi. Dava açan Aykaç, Ankara 4. İdare Mahkemesi'nce haklı bulundu. YÖK'ün Kaynak'ı atamasını hukuksuz bulan mahkeme, önce yürütmeyi durdurdu, sonra Aykaç'ın dekanlığa iadesine karar verdi. YÖK, idare mahkemesinin kararına karşı, bir üst mahkeme olan Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etti. Bölge idare mahkemesi, YÖK'ün itirazını reddetti. Mahkemenin kararına uymak zorunda kalan YÖK, 22 Haziran'da Aykaç'ın dekanlık atama işlemini onayladı.

Aykaç'ın dekanlığa atanma kararından iki gün sonra Rektör Kadri Yamaç ve İİBF eski Dekanı Kaynak yeni dekanın görev yapmasını engelleyecek bir dizi karar aldı. Dekanlığa yazı yazan Rektör Kadri Yamaç, merkezde fizikî alan sıkıntısı olduğunu, yürütülen projeler için rektörlük çalışma ofisi ile kalite ve akreditasyon çalışmaları için odalar ayrılmasını istedi. Dekan Vekili Muhteşem Kaynak ise fakültenin 50 yıldır dekanlık makamı olarak kullandığı odaları, dekan yardımcıları odalarını ve fakülte yönetim kurulu toplantı odasını rektörlüğe ayırdı. Rektör Yamaç, Dekan Vekili Kaynak'ı daha sonra rektör danışmanı sıfatıyla dekanlık makamına yerleştirdi. Temeli 1955 yılında atılan fakültenin dekanlık makam odası 50 yıldır değişmemişti. İİBF'nin yeni dekanı Aykaç, şimdi çalışmalarını öğretim üyesi odasından yürütüyor. Dekanlık sekreterinin rektörlük kadrosuna geçirilerek rektör danışmanının emrine verildiğini öne süren Aykaç, okula da kendi arabasıyla gelip gittiğini anlattı. Aykaç, "Resmen dekanlıktan alınan Muhteşem Kaynak, rektör danışmanı sıfatıyla dekanlığın bütün imkanlarını kullanarak makamında oturuyor. Eski dekan yardımcıları da yine kendi odalarında rektörlüğün görevlendirdiği birimlerde oturuyor." dedi. YÖK'ün, İstanbul Üniversitesi (İÜ) eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nu yargı kararını uygulamadığı gerekçesiyle görevinden aldığını hatırlatan Aykaç, Rektör Yamaç'ın da şu anda yargı kararını uygulamadığını belirtiyor. Bu durumun düzeltilmemesi durumunda dava açacağını Rektör Yamaç'a söyleyen Aykaç, ?Yönetim anlayışımıza göre fikir ve gönül birliği içerisindeki arkadaşlarla çalışırız. Mahkemede başarılar dilerim.' cevabıyla karşılaştığını vurguluyor. Aykaç'ın iddialarıyla ilgili Rektör Yamaç ile Rektör Danışmanı Kaynak adına sorularımızı cevaplayan Üniversite Basın Danışmanı Doç. Dr. Nazife Güngör, hukuki sürecin sürdüğünü belirterek, "Belki bir ay içerisinde dekan yeniden değişecek." diyerek rektörün işlemlerini savundu. "Burhan Hoca, öğretim üyesi odasında çalışmak zorunda değil. Kendisine yeni bir dekan makam odası düzenlendi. Özellikle oturmak istemiyor." diyen Güngör, Muhteşem Kaynak'ın dekanın makam aracını kullanmadığını, gerekli olduğu zaman rektörlüğün aracını kullandığını savundu. Güngör "Ne kadar yargı kararı olsa da üniversitede ekip çalışması vardır. Henüz netleşen bir şey yok. Belki bir ay içinde başka bir karar verilecek. Sonuçta Aykaç'ın imza yetkisi elinden alınmadı, odalar makamlarla özdeş değildir." dedi. Güngör'ün iddialarına cevap veren Aykaç, fakülte sekreterinin odasına dekanlık, 2 memurun oturduğu odaya da dekan yardımcısı tabelalarının asıldığını söyleyerek, "İçeride memurlar oturuyor. Kendi makamım dururken niye memurların odasını kullanayım?" dedi. Dekan Aykaç, mevcut rektör danışmanlığı yapısının fakültede iki başlılığa yol açtığına, memurun iki arada bir derede kaldığına işaret ediyor. Fakültede makam kavgası vermediğini vurgulayan Aykaç, "Bu, oda kavgası değildir. Yargı kararının uygulanmamasıdır." diyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber