Bakan Yazıcı: Çağdaş kooperatifçilik modellerini hayata geçiriyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kooperatifçilikte çağdaş modelleri hayata geçirdiklerini söyledi.

'Yeni Nesil Kooperatifçilik'le ilgili açıklama yapan Bakan Yazıcı, kooperatifçiliği değişen ve gelişen ihtiyaçlara göre yenileyerek her sektörde alternatif çözümler sunar bir modele dönüştürdüklerini aktardı. Kendine özgü ilke ve değerler ekseninde çalışan kooperatifçiliği, gelişmiş batı ekonomilerinde olduğu gibi çağdaş ekonomik girişim modellerinden biri haline getirerek, ekonomik aktivitelerin zenginleşmesini sağladıklarını kaydeden Yazıcı, "Türkiye'deki kooperatifler; geleneksel olarak kredi, üretim, alış ve satış, toptan ve perakende ticaret konut yapım, alanlarında yer almaktadırlar. Bakanlık olarak yenilikçi fikirleri olan girişimcilerimizi kooperatif işletme modeli ekseninde ekonominin her sektöründe bir araya gelerek, bu modelin sağlayacağı avantajlardan yararlanmaya davet ediyoruz. Bu çağrımıza ekonominin farklı sektörlerinde faaliyet göstermek üzere her geçen gün yeni talepler gelmektedir. Bulardan biri de yeni nesil diye adlandırabileceğimiz model oluşturmaktadır." dedi.

Yeni Nesil Kooperatif'in geleneksel kooperatif yapısını, yatırımcıların sahip olduğu şirket değerleri ile birleştiren bir organizasyon olduğunun altını çizen Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Yeni Nesil Kooperatifler mal veya hizmetin katma değer eklenmiş ürün haline getirilmesi sürecinde yer almakta, bu da kooperatif ortaklarının üretim ve pazarlamadan doğan çıkarlardan yararlanmasına imkan sağlamaktadır. Yeni Nesil Kooperatifler ortaklarına; daha güvenli bir pazar, daha fazla pazarlama gücü, pazarlama karlarına ortak ederek daha fazla karlılık, iş ve gelir yaratma imkanları sağlar. Üreticiler için ise kooperatif kurmanın en önemli sebebi; bireysel olarak bir kişinin halledemeyeceği bir işi, birkaç kişinin bir araya gelmesi halinde kolaylıkla halledebilmektir. Birlikten doğan güçle üretimin artırılması mümkün olabilmektedir. Böylece üretimini artıran çiftçiler, maliyetlerini azaltarak farklı bir pazar bulabilirler. Eğer kooperatif belirli bir varlık için yatırım yapmış ise, bu operasyonun yürütülebilmesi için, ortaklarından önemli bir üretim miktarını alabileceğinden emin olmak ister. Hem üretici, hem de işletici olarak her Yeni Nesil Kooperatif ortağı uygun kalitede malı temin etmek için özen gösterecektir. Üreticiler Yeni Nesil Kooperatif modelini gelirlerini arttırmanın bir yolu olarak tercih edebilirler."

Son zamanlarda kooperatifçilik alanında yapılan çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını aktaran Hayati Yazıcı, bilgi ve iletişim teknolojisi gibi sektörlerde, el sanatları, turizm ve kültürel alanda da giderek artan biçimde yeni kooperatif modellerini ekonomiye kazandırdıklarını söyledi. Ticari koşulların değişmesi ile birlikte, son günlerde klasik kooperatif türlerinin dışında yeni nesil orijinal bir kooperatifin kuruluşuna daha izin verdiklerini dile getiren Gümrük ve Ticaret Bakanı, şu bilgileri verdi:

"Bunların en ilgi çekicilerinden bir tanesi de yeni nesi kooperatif modeli olarak adlandırabileceğimiz gıda ürünlerini tarladan sofraya ulaştırmak üzere kuruluşuna izin verdiğimiz kooperatiftir. Kooperatifin amacı, gıda ürünleri ve gıda girdi piyasaları ile buna dayalı üretim, hizmet ve sanayi alanlarında faaliyet gösteren ortaklarına, etkin ticaret ve dayanışma imkanı sağlamak için fiziki ortamlarda ve/veya web ortamında tedarik, pazarlama, danışmanlık, rehberlik, belgelendirme, enformasyon, bilişim, eğitim, ürün künyeleme, ekspertiz, ürün toplama, dağıtım, lojistik ve sair hizmetler vermek, bu alanlarda fiyat ortalamaları ile veri bankası oluşturmak ve böylece ortaklarının ekonomik menfaatlerini korumaktır. Dünyanın birçok bölgesinde gıda üretimi, dağıtımı ve sektörün gelir dağılım dengeleri ideal anlamda sürdürülebilir, adil ve bilimsel temelli bir sisteme kavuşturulamamıştır. Yeni kurulan kooperatif, gelişen bilişim ve iletişim teknolojilerinin katkısı, verimlilik ve sosyal sorumluluk yaklaşımıyla, sektörün bütün aktörlerini elektronik bir çatı altında yeni nesil bir kooperatif tüzel kişiliğinde buluşturarak, dünyaya açılmayı hedeflemektedir."

Bakan Yazıcı, kurulacak portal üzerinden üretici ile satıcıyı aynı havuzda buluşturmayı, üreticiye Türkiye genelinde ve yurtdışında geniş bir pazar ortamı sağlamayı, ürünü gerçek değerinde pazarlama imkânına kavuşturmayı, gıda ticaretinde haksız kazanç sağlayanları devre dışı bırakarak, tüketicilere fiyat avantajı sağlamayı, AB uyum süreci çerçevesinde şart koşulan 'İyi Tarım Uygulamalarını' tüketiciyi korumayı, oluşturulacak fonlarla kooperatif ortaklarına destek olmayı, ortaklarına kendi ticari gelirleri dışında ekstra gelir desteği sağlamayı, ülke genelinde anlık fiyat paritesi oluşturmayı amaçladıklarını da kaydetti. Yazıcı, bakanlık olarak, kooperatifçiliğin ekonominin her sektöründe daha aktif rol üstlenmesine yönelik çalışma, proje ve desteklerinin aralıksız devam edeceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber