Hukukçular bilgi edinme hakkından faydalanamadı

Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haklarındaki müfettiş raporlarıyla ilgili bilgi almak isteyen bazı hakim ve savcıların ?bilgi edinme' başvuruları Adalet Bakanlığı tarafından kabul edilmedi.

Talepleri reddedilen yargı mensupları Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na itirazda bulundu. Kurulun raporların hakimlere verilmesi yönünde karar vermesine rağmen bakanlık bu kararı uygulamadı.

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde kendileriyle hakkında Adalet Bakanlığı müfettişlerinin düzenlediği raporları isteyen, bazı hakim ve savcıların durumuyla ilgili DYP Milletvekili Ümmet Kandoğan, soru önergesi verdi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, önergeye verdiği cevap yazısında Anayasa'da hakim ve savcıların denetiminin Adalet Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılmasının öngörüldüğünü bildirdi. Çiçek, düzenlenen raporların da gizli olduğunu belirtti. Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'nun, sicil raporları ile müfettiş hal kağıtlarının ilgili hakim ve savcıya açık olması gerektiği yönünde oybirliği ile karar verdiği aktarılan yazıda, bu durumu değerlendirmek üzere bakanlık bünyesinde komisyon oluşturulduğu kaydedildi. Komisyonun, kurul kararının bakanlığı bağlayıcı niteliğinin bulunmadığı sonucuna vardığı açıklandı.

Raporların sonuç kısmı verilecek

Cemil Çiçek'in açıklamasına göre söz konusu raporlar terfilerde tek başına sonuç doğuran belgeler değil. Bu nedenle bilgi edinme hakkı kapsamı dışında tutulmaları gerekiyor. Yazıda, buna rağmen müfettiş raporlarının sonuçlarının ilgililere bildirilmesinin hizmetin gereklerine daha uygun olacağı kanaatine ulaşıldığı ifade edildi. Bakanlık ayrıca, hal kağıtlarının sadece kişiyi ilgilendiren sonuç kısımları ile yapılan soruşturmalar sonucunda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca kesin sonuca bağlanan evrakların tamamının ilgilisine verildiğini açıkladı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber