15 bin ton vişne alıcısını bulamadı

Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde vişne alımları, meyve suyu fabrikaları düşük fiyat verdiği gerekçesiyle üreticiler tarafından durduruldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2012 15:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vişne üreticileri ilçenin girişindeki tabela üzerine, koli kartonu üzerine yazdıkları 'Pazarlar'da 15 bin ton vişne alıcısını bulamadı' yazısını asarak seslerini duyurmaya çalışıyor.

Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde vişne rekoltesinin 15 bin ton olduğunun belirten üreticiler, tek geçim kaynaklarının meyvecilik olduğunu, ancak meyve suyu fabrikalarının vişnenin kilosuna en fazla 1 lira vermeleri sebebiyle ürünlerini toplamama kararı aldıklarını belirtiyor. İşçilik, gübreleme, budama, nakliye, ilaçlama gibi maliyetler hesaplandığında verilen fiyatın meyve üreticisinin maliyetlerini bile karşılamadığı dile getiriliyor.

Vişne üreticisi Arif Çelik, ?Meyvecilik ilçemiz insanının tek geçim kaynağıdır. İlçemiz insanının tüm ekonomik endeksi vişneye bağlıdır. Ortalama bir vişne toplayan işçi 50 kilo vişne toplayabilir. İşçi yevmiyesinin 30 lira olduğu bir ortamda üreticiye hiçbir şey kalmaz. Bu şartlarda bizler nasıl vişnelerimizi toplarız? Vişne üreticileri kan ağlıyor. En mutlu olmaları geren hasat döneminde kara kara düşünüyorlar. 2011 yılında 2,5 lira ile 3 lira arasında vişne alan firmalar zarar etmiyordu da şimdi mi zarar ediyorlar? İlçemizin girişine kendi imkanlarımızla hazırladığımız pankartlar ile sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bu haklı davamıza her kesimin destek vermesini bekliyoruz.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber