277 yatırım teşvik belgesi 12 bin kişiye istihdam sunacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik sisteminin uygulamaya girdiği 19 Haziran'dan bu yana yeni teşvik belgesi müracaat sayısının 277'ye, toplam tutarının ise 3.2 milyar TL'ye ulaştığını bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2012 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çağlayan, bu yatırımların 12 bin kişiye istihdam oluşturmasını beklediklerini kaydetti. Yeni teşvik sisteminin Türkiye'nin istikrarlı ve sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacağını vurgulayan Çağlayan, "Bu yılın ikinci yarısında büyümenin ilk yarıdan yüksek olmasını ve bunda da yatırımların önemli bir payı olmasını bekliyoruz. Türkiye hem yerli hem de yabancı yatırımlar için güvenli bir limandır. Biz şimdi bu limanın kapasitesini genişlettik ve onu daha da cazip hale getirdik.? ifadesini kullandı.

Ekonomi Bakanı Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, destekleme sınıfı açısından müracaatların 2.1 milyar TL tutarındaki 164 adedi bölgesel desteklerden, 857 milyon TL tutarındaki 111 adedi genel teşvik uygulamalarından ve 271 milyon TL tutarındaki 2 adedi büyük ölçekli yatırım desteklerinden yararlanacağını vurguladı. Bakan Çağlayan, yatırım teşvik sisteminin, Türkiye'nin diğer makroekonomik politikaları ile birlikte ele alınarak cari açığın düşürülmesi, ülkenin rekabet gücünün artırılması ve sürdürülebilir büyümenin yakalanması hedefleri doğrultusunda yeniden ele alındığını bildirdi. 19 Haziran'da uygulanmaya konulan yeni teşvik sisteminin 23 günlük uygulama sonuçlarının sistemin uyandırdığı ilginin bir göstergesi olduğu değerlendirmesini yapan Bakan Çağlayan, şu bilgileri verdi: "Yapılan yeni teşvik belgesi müracaat sayısı 277'ye, bu müracaatların toplam yatırım tutarı ise yaklaşık 3.2 milyar TL'ye ulaştı. Bu müracaatlarla öngörülen istihdam 12 bin kişi civarında olacaktır. Destekleme sınıfı açısından müracaatların 2.1 milyar TL tutarındaki 164 adedi bölgesel desteklerden, 857 milyon TL tutarındaki 111 adedi genel teşvik uygulamalarından ve 271 milyon TL tutarındaki 2 adedi büyük ölçekli yatırım desteklerinden yararlandırılacaktır. 2 adet büyük ölçekli yatırım desteklerinden yararlanacak projeler imalat sektöründe olup, bu projelerin incelemeleri tamamlanarak teşvik belgeleri düzenlenmiştir. Söz konusu 2 projede öngörülen istihdam bin 141 kişidir. 277 adet müracaatın 1.7 milyar TL tutarındaki 143 adedi imalat, 516 milyon TL tutarındaki 51 adedi hizmetler, 506 milyon TL tutarındaki 54 adedi tarımsal sanayi, 434 milyon TL tutarındaki 29 adedi ise enerji ve madencilik sektörlerinde gerçekleşmiştir."

Yeni teşvik sisteminin yatırımlara doping etkisi yaptığını ifade eden Çağlayan, bakanlık olarak çok sayıda büyük yatırımcı ile görüşmelerinin sürdüğünü, gelecek aylarda daha büyük yatırımlar beklediklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber