Altınbeşik mağarası ilgi görüyor

Antalya'nın İbradı ilçesi Ürünlü köyü sınırları içerisinde bulunan dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ise en büyük yeraltı gölüne sahip Altınbeşik Mağarası, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2012 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziyaretçiler 2 bin 500 metre uzunluğundaki Altınbeşik Mağarası'nın 200 metresini kayıklarla gezilebilirken; İbradı ilçesine 7, Ürünlü köyüne 4 kilometre uzaklıktaki mağara içindeki sarkıt ve dikitler ise doğaseverler tarafından hayranlıkla inceleniyor. Geçmiş yıllarda yolunun dar ve bozuk olması nedeniyle mağaraya zor şartlarda ulaşan ziyaretçiler, İl Özel İdaresi'nin Ürünlü Köyü ile Altınbeşik Mağarası arasındaki 4 bin 200 metrelik yolu tamamlanmasının ardından artık bölgeye daha rahat ulaşabiliyor.

Ürünlü köyü Muhtarı Zeki Beyan Alper, Altınbeşik Mağarası'nın 1966 yılında Oymapınar Barajı'nın yapımı esnasında Timuçin Aygen tarafından keşfedildiğini söyledi. Alper, Altınbeşik Mağarası'nın, Akseki üzerinden gelinmesi halinde Antalya'ya 178 kilometre mesafede bulunduğunu söyledi. Alper, "Ulaşım oldukça zor sağlanıyordu. Yolumuz asfaltlandıktan sonra her türlü araçla rahatlıkla ulaşılabilir. Ulaşım artık çok daha rahat" dedi.

Mağaranın oluşumunun 130 milyon yıla dayandığını anlatan Alper, 40 metreye varan derinlikteki mağaranın üç katlı olduğunu belirterek, "Mağaramız herkesin görmesi gereken bir doğa harikasıdır. İç kısmı 200 metredir. Pamukkale gibi içerisinde milyonlarca yılda oluşmuş travertenler vardır. Mağaranın Beyşehir Gölü ile bağlantılı olduğu söylenmektedir. Mağaracılar tarafından incelenmiştir. Üst katında göletler var. Yaz kış mağaranın ısısı 18 derecedir. Mağaranın her geçen gün ziyaretçi sayısı artmaktadır. Mağaranın suyunun cilde iyi geldiğini söylenmektedir. Mağara dünyanın üçüncü, Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü mağarasıdır" diye konuştu.

Altınbeşik Mağarası'nın aydınlatılması ile ilgili olarak Antalya İl Özel İdaresi tarafından proje hazırlandığını ve çalışmaların devam ettiğini belirten Ürünlü Köyü Muhtarı Zeki Beyan Alper, proje uygulandığında mağaranın güneş enerjisiyle aydınlatılacağını belirtti. Şu anda mağaranın jeneratör ile aydınlatıldığını söyleyen Alper, "Proje tamamlandığında Altınbeşik, Türkiye'nin güneş enerjisiyle aydınlatılan ilk mağarası olacak. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından kabul edilen 298 bin 758 liralık proje uygulandığında, dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ise en büyük yeraltı gölüne sahip Altınbeşik Mağarası'nın içi ve dışı güneş enerjisi sistemiyle ışıklandırılacak. Bu sayede mağara içerisindeki milyonlarca yılda oluştuğu sanılan sarkıtlar ve kalın travertenler ziyaretçiler tarafından daha rahat görülebilecek" diye konuştu.

Mağarayı ziyarete gelen Ahmet Yavuz Akçakoca, "Arkadaşlarımla mağarayı gezmeye geldim. Akdeniz Üniversitesinde öğrenciyim. Mağara muhteşem. Burayı çok beğendim" dedi.

Ziyaretçilerden Tuncer Ertekin de, mağaranın muhteşem olduğunu, kayıkla gezerek traverten ve sarkıkları gördüklerini anlatarak, "Mağaranın içerisi yaz ve kış 18 derece. Dışarıda hava sıcaklığının yüksek olmasına rağmen mağaranın içerisi çok serin. Çok temiz hava var" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber