Pazarlar'daki entegre soğuk hava tesislerine ani şoklama ünitesi kuruldu

Tarım Kredi Kooperatifleri Kütahya Bölge Birliği tarafından 2006 yılında Pazarlar ilçesinde kurulan entegre soğuk hava tesislerine, Ani Şoklama Ünitesi (IQF) eklendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2012 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 500 bin liraya mal olan ünite sayesinde bölgede ürün çeşitliliğinin artması bekleniyor. Tesisin sadece yaz mevsiminde değil, bütün yıl çalışarak hem bölge halkına yararlı olacağı hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağı bildirildi.

Pazarlar Entegre Soğuk Hava Tesisi Sorumlusu Cesur Canpolat, yaptığı açıklamada, ?IQF (Individual Quick Frozen?Bireysel Hızlı Dondurma), dondurulmuş gıda teknolojisinde ileri bir sistem ve uygulamadır. Bu yöntemle gıda ürünleri, çok kısa sürede eksi 40 derece soğukta tek tek dondurulur. Bu işlem, ürünlerin içindeki suyun donmasıyla gerçekleşir ve katkı maddesiz uzun ömürlü olması sağlanır. Uygulama sırasında besin kaybını önlemek için hücre zarı çatlatılmadan dondurulması gerekmektedir. Bu da eksi 5 dereceye çok hızlı bir şekilde geçmelerini gerektirir. Dondurma, doğal bir saklama şeklidir. Ev tipi dondurucudan tek farkı, şoklayarak eksi 40 dereceye kadar indirebilmesidir. Ev tiplerinde donma yavaş olduğu için gıdaların hücre zarı çatlayarak besin değeri kayıpların olur.? dedi.

Bu tesis sayesinde hem bölge halkının hem de ülke ekonomisinin kazanacağını belirten Canpolat, ?Bölge halkının tek geçim kaynağı tarımdır. Halkı bu tarihten itibaren ürün yetiştirecek, biz de Tarım Kredi olarak alım garantisi vererek ürünü işletip ülke ekonomisine kazandıracağız. Bu tesiste işlenecek ürünler, iç ve dış piyasaya sunulacak.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber