Sağlık Müdürlüğü: Uludağ'daki ölümde 112 Acil'in ihmali yok

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2012 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, ailesiyle birlikte piknik yapmak için çıktığı Uludağ'da kayalıklardan düşen Bayram Geçal'ın ölümünde 112 Acil ekiplerinin ihmali bulunduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Bursa Sağlık Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Bursa 112 Komuta Merkezi'nin 19.45'te ?Metin Astsubay' isimli kişi tarafından aranıp ?Uludağ zirve karların bulunduğu bölgede bir düşme vakası olduğunu, oraya hemen helikopter, ambulans gönderilmesi? gerektiği bilgisinin verildiği kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi: ?Hemen bölgeye en yakın ambulans olan Merkez 11 No' lu ASHİ' ye çıkış verilmiştir. Diğer taraftan Keleş ilçesinde trafik kazasına müdahaleden dönen UMKE ekipleri de Bacaklı köy çıkışından Uludağ oteller bölgesine yönlendirilmiştir. Senkronize olarak Sivil Savunma Ekipleri, UMKE Ekipleri ve 112 Ekipleri koordineli bir şekilde çalışmaya başlamıştır. 19:46' da helikopter ekibine haber verilmiş ve çıkış için uygunluklarını değerlendirmeleri istenmiştir. Diğer taraftan jandarma ile bağlantıya geçilmiş, jandarmanın, ?Uludağ maden bölgesinde kayadan düşme vakası olduğunu, olay yerine araç giremediğini, helikoptere ihtiyaç olacağını bildirmesi' üzerine, jandarmanın da desteği ile olay yerinin yakınında bulunan bir vatandaş ile helikopter ambulans, nöbetçi hekimi arasında konferans görüşmesi yaptırılmıştır. Hava helikopteri ile yapılan görüşmeler sonucunda gün batımı olması nedeniyle gece görüşü olan bir helikopter ambulansla müdahale edilmesi gerektiğine karar verilmiştir. Bunun üzerine Ankara Sağlık Bakanlığı Kriz Masası aranmış ve gece görüşü olan bir helikopter ihtiyacı olacağı konusunda Başbakanlık Kriz Masası'nı bilgilendirmeleri istenmiştir. Ayrıca 112 Komuta Kontrol Merkez bizzat Başbakanlık AFAD' ı da arayarak konu hakkında bilgi vermiş ve işlemler başlatılmıştır.?

112 Komuta Kontrol Merkezi'nin hiç beklemeden Güney Marmara'da gece görüşü olan ve hasta naklini sağlayabilecek helikopterin konuşlandığı Balıkesir - Bandırma bölgesindeki Ana Jet Üssü Komutanlığı'ndaki yetkililerden helikopter talep ettiğine dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi: ?20:15' de Koordinasyon bilgisinin gelmesi üzerine bilgiler Uludağ Jandarma, AFAD, Başbakanlık ve Balıkesir Bölgeyle paylaşılmıştır. (Tbos 40 derece 4 dakika 59 saniye kuzey, 29 derece 9 dakika 48 saniye doğu ) 20:50' de ilk ekip araçlarının çıkabileceği en son noktaya ulaşmış, kayalık ve sarp alanda olan vakanın jandarma ve UMKE ekipleri tarafından kurtarılarak kendilerine ulaştırılmasını beklemeye başlamıştır. 20:58' de UMKE ekibi oteller bölgesine varmış ve olay yerine en yakın alana doğru jandarmanın talimatıyla ilerlemişlerdir. 21:20'de olay yerine varan UMKE ekibi Jandarma ile beraber karlık alanda çalışmaya başlamıştır. Olay yerinden gelen çağrı doktor tarafından değerlendirilmiş ve vaka hakkında bilgi alınmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Bayram Geçal'ın hayatını kaybettiği anlaşılmıştır. Olay yerindeki jandarmaya gece görüşlü helikopter ihtiyacı tekrar sorulmuş, jandarmanın verdiği cevapta; eğer o bölgeye helikopter yaklaşırsa kayaları hareket ettirebileceği, kurtarma açısından büyük bir risk oluşturabileceği ve bu nedenle vakayı kendilerinin indirmeye çalışacağı bilgisi alınması üzerine Başbakanlık AFAD ve Balıkesir bölgeyle tekrar bağlantıya geçilmiş ve uçuş beklemeye alınmıştır. Vakanın yanında bulunan jandarmanın vakayı indirmesi üzerine, tekrar sağlık ekibiyle bağlantıya geçilmiş, helikopter ihtiyacı olmadığının teyit edilmesi üzerine de AFAD, Başbakanlık ve Balıkesir Ana Jet Üs Komutanlığı aranarak uçuş iptal edilmiştir. 22:41' de kazada hayatını kaybeden Bayram Geçal, ambulansa alınarak savcılıktan gelen talimat üzerine Çekirge Devlet Hastanesi morguna nakledilmiştir. Bu vakaya müdahale edilmesinde 112, UMKE, Jandarma ve Sivil Savunma Ekipleri olağanüstü bir gayret göstermişlerdir. Olayda herhangi bir ihmal söz konusu değildir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber