Ora.Alpkaya'nın eşi için de soruşturma istenmiş

Haber Giriş : 27 Temmuz 2005 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Oramiral İlhami Erdil'in eşi Füsun Erdil'in yargılandığı davaya emekli Oramiral Bülent Alpkaya'nın eşinin de adı karıştı. Askeri savcı, Alpkaya'nın eşinin ?usulsüz alımlar' yaptığını ileri sürerek suç duyurusunda bulundu. Ancak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ?yeterli belge olmadığı' gerekçesiyle dava açılma talebini kabul etmedi.

Genelkurmay Askerî Savcılığı'nın, emekli Oramiral İlhami Erdil'in eşi Füsun Erdil'e lüks vazo satan billuriye firma sahibinin ifadesine dayanarak, emekli Oramiral Bülent Alpkaya'nın eşinin yaptığı alımlar hakkında da suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ise ?suç duyurusundaki bilgilerin soruşturma açmak için yeterli olmadığını' belirterek davaya gerek görmedi.

Emekli Oramiral Erdil'in eşi Füsun Erdil'in harcamaları ile ilgili olarak dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) satınalma komisyonu üyelerinin yargılandığı davaya DKK Askerî Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada Füsun Erdil'in avukatı Turgay Sarıakçalı, Bilsan Billuriye firması sahibi Yılmaz Çelik'in ifadeleri üzerine Genelkurmay Askerî Savcılığı'nın Bülent Alpkaya'nın eşi Keriman Alpkaya hakkında DKK'ya suç duyurusunda bulunduğunu belirttiği yazıyı mahkemeye sundu. Genelkurmay Askerî Savcısı Saim Öztürk tarafından 10 Kasım 2004'te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na gönderilen yazıda, Yılmaz Çelik'in 22 Eylül'de savcılığa verdiği ifadeye yer veriliyor. Çelik'in ifadesinde şunlar yer alıyor: ?Mesela, bundan önceki (İlhami Erdil'den önceki) Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya'nın eşi de Kızılay Paşabahçe'den bazı malzemeleri beğenmiş. Bunları aldılar. Sanırım Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün yanındaki konuta alındı veya buraya alındı. Tam olarak bilmiyorum. Malzemelerin alımından sonra, Paşabahçe, bana faturayı kesti. Ben de bilahare aynı yöntemle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan tahsil ettim. Bunun miktarı hatırladığım kadarıyla 2,5-3 milyardı.? Savcı Öztürk, yazısında, ihale yapılmaksızın satın alınan malzeme bedelinin bir müteahhide ödettirilmesinin, sonrasında ihale belgesi düzenlenmesinin hukuka uygun olmadığını belirterek Alpkaya'nın eşinin bu şekilde alışveriş yapıp yapmadığının tespit edilmesini, doğru ise sorumluları hakkında yasal işlem yapılmasını talep ediyor. DKK Adli Müşavirliği ise 9 Aralık 2004'te mahkemeye gönderdiği yazıda, konu hakkında soruşturmaya gerek görmeyerek, ifade tutanağının dava dosyasına konulmasını talep etti. Bu arada 15 Haziran 2005'te mahkemeye dilekçe veren Bilsan Billuriye sahibi Yılmaz Çelik, Alpkaya döneminde yapılan bütün alımların mevzuata uygun olduğunu, yolsuzluk yapılmadığını ifade etti. Mahkeme heyeti, Çelik'in ifadesini dilekçe vererek değiştirdiğini, Alpkaya'nın şahsı ile ilgili satın alma işlemlerinde mevzuata aykırı bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Heyet, bu aşamada yapılacak bir işlem olmadığına, sanık Çelik'in Alpkaya hakkındaki beyanlarına başvurmak üzere gelecek duruşmada hazır bulundurulmasına karar verdi.

Demirbaşlar fotoğraflanmadı

Duruşmada tanık olarak dinlenen Deniz Kuvvetleri Lojistik Şube Müdürlüğü mal sorumlusu Başçavuş Kenan Üstündağ ise Erdil döneminde alınan billuriye malzemelerinin sadece cinsinin listelerinin tutulduğunu, maddi değerleri ve diğer ayrıntılarla ilgili bilgi bulunmadığını kaydetti. Üstündağ, Erdil'in görevini tamamlamasının ardından konutundaki demirbaş listelerini, Alpkaya'nın emir astsubayına devrettiğini ifade ederek ?20 Kasım 2000'de Beymen mağazasından alınan eşyaları hatırlamıyorum.? dedi. Mal sorumlusu başçavuş, 1999 yılından itibaren amiral rütbesine sahip komutanların konutlarındaki eşyaların fotoğraflarının çekildiğini, Erdil dönemindeki demirbaşların fotoğraflanamadığını söyledi. Kuvvet komutanlığı konutundaki eşyaların fotoğraflarını ise dönemin kuvvet komutanı Alpkaya'nın emriyle çektiğini anlattı. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber