Merkez Ulu Cami'de onarım çalışmaları

Bingöl'de 2003 yılında meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde hasar görmesi nedeniyle güçlendirilen Merkez Ulu Cami'den 750 ton moloz çıkarıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 01:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yenişehir Mahallesi'ndeki Merkez Ulu Cami'de devam eden güçlendirme çalışmalarını yerinde inceleyen İl Müftüsü Mecit Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güçlendirme çalışmaları nedeniyle caminin ibadete kapalı olduğunu anımsatarak, caminin taşıma yükünün hafifletilmesi için avlu ve iç mekanlardan toplam 750 ton moloz çıkardıklarını bildirdi.

Bingöl'ün birinci derecede deprem kuşağında yer alması nedeniyle Merkez Ulu Cami'nin son çıkan deprem yasasına göre güçlendirildiğini belirten Can, daha önceden mermer olan minber, mihrap, vaaz kürsüsü ve asma kat korkuluklarının ahşap malzeme ile yenileneceğini ifade etti.

Caminin ilk teravih namazına yetiştirilmesi için çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydeden Can, şunları söyledi:

"Bilindiği gibi camimiz 2003 yılında meydana gelen depremde hasar görmüş. Bu hasar, o zamanki Bayındırlık İl Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü raporları ile tespit edilmiş ve 10 yıl içinde güçlendirilmesi gerektiği belirtilmişti. Buna istinaden Bingöl Üniversitesi'ne güçlendirme için proje hazırlattık. Şu anda güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Yeni perde beton ve takviye kolonlarla camiye yüzde 60 güç katıyoruz. Ayrıca caminin avlusundan 560 ton, iç kısmından da 190 ton olmak üzere toplam 750 ton moloz çıkararak caminin yükünü hafiflettik. Daha önceden mermer olan minber, mihrap, vaaz kürsüsü ve asma kat korkuluklarını ahşap malzeme ile yapacağız. Güçlendirme çalışmalarının kaba işleri tamamlandı. Camimizi teravih namazına yetiştirmeye çalışıyoruz. Tamamı bitmese bile caminin yüzde 75'lik bölümünü ibadete açacağız."

Caminin çatı izolasyonu için kubbelerin üzerinde 80 ton kurşun bulunduğunu da anlatan Can, "Caminin yükünü daha hafifletmek için kubbelerdeki kurşunu sökerek, yerine bakır kaplamayı düşünüyoruz. Bakır kurşuna göre hem hafif hem daha az maliyetlidir. Bakırın tek dezavantajı kurşuna göre kısa ömürlü olmasıdır. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Muhabir: Abdullah Çelik/Nail Kadırhan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber