Trakya'ya sevk edilecek hayvanlar için veteriner sağlık sertifikası istenecek

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Anadolu'dan Trakya'ya yapılacak canlı hayvan sevklerinde şap hastalığı ile ilgili veteriner sağlık sertifikası isteneceğini bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Trakya'ya yapılacak canlı hayvan sevklerine getirilen kısıtlamalar ve uygulanan yoğun aşılama programları neticesinde Kasım 2007'den beri Trakya'da şap hastalığı mihrakının görülmediği belirtildi. Açıklamada, Trakya'da elde edilen başarının sürdürülebilmesi için şimdiye dek alınan önlemlere ek olarak yeni önlemlerin alınması kapsamında şap hastalığı ile ilgili Trakya'nın ari bölge olarak kabul edileceği, İstanbul ve Çanakkale illerinin Anadolu yakası tampon bölge olarak değerlendirileceği bildirildi. Bundan sonra Anadolu'dan Trakya'ya, kesim amaçlı sevkler ve kurban dönemi de dahil olmak üzere canlı hayvan sevklerinin Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi(OIE) kuralları çerçevesinde yapılacağı ifade edildi.

Bu çerçevede, resmi veteriner hekim, Trakya'ya sevk edilecek hayvanlar için veteriner sağlık sertifikası düzenleyecek. Sertifikanın düzenlenebilmesi için Trakya'ya hayvan sevk etmek isteyen yetiştiriciler, sevk tarihinin en az 4 ay öncesinden il müdürlüğüne müracaatta bulunacak. Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmaması gerekiyor. Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmaları şartı aranıyor. İşletmenin 10 kilometre çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olması gerekiyor. Hayvanların sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilerek, bu süre sonunda bütün hayvanların şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulup sonuçlarının negatif olması gerekiyor. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 kilometre çevresinde şap hastalığı çıkmamış olacak. Hayvanlar bulundukları işletmeden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığı enfeksiyonuna maruz kalmamış olacak. Daha ayrıntılı bilgi il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlükleri tarafından verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber