ÇKA Başkanı Burakgazi: Çukurova gelecekte dünyanın gıda ambarı olacaktır

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Kalkınma Kurulu Başkanı Faik Burakgazi, "Ceyhan, Seyhan, Berdan ve Göksu nehirleriyle çevrili Çukurova, bu yönüyle dünyanın gelecekte gıda ambarı olacaktır." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burakgazi, ATOSEV Tesisleri'nde gerçekleştirilen ÇKA 13. Kalkınma Kurulu toplantısında, 2014-2018 Bölge Planı'nın hazırlıklarına bugünden itibaren başladıklarını söyledi. 2010-2013 dönemine ilişkin vizyonda stratejik konumu ve zengin kaynaklarını değere dönüştüren, Doğu Akdeniz'in lider bölgesi olmayı hedeflediklerini kaydeden Burakgazi, "Tarih hiçbir dönemde iki kente böylesine şans tanımamıştı. Çukurovalılar bir rüyayı gerçek kılmanın eşiğinde." diye konuştu.

Faik Burakgazi, bölgenin bu vizyona ulaşmak için, rekabet gücü, sosyal uyum, yaşam kalitesi ve çevre olmak üzere, dört temadaki eksende gelişmelerinin öngörüldüğüne dikkat çekti. Burakgazi şunları kaydetti: "Son 3 yılda çokça konuşulan havalimanı meselesine itiraz eden kalmadı. Varsa da havalimanının devreye girmesiyle onlar da son bulacak. Yapılacak havalimanının sadece iki kente değil, Doğu Akdeniz havzasında yer alan ülkelere de hizmet vereceği ve dünyaya bağlayacağı gerçeğini herkes kavramış durumda. İki yıl içinde tamamlanacak havalimanı, otoban bağlantısı yanında, hızlı trenin çalışacağı demiryoluyla da Çukurova metropolüne bağlanacak. En büyük gövdeli uçakların inmesine uygun pistleri ve 30 milyon yolcu kapasitesiyle tam bir çekim merkezi olacak. Türkiye'nin 20. yüzyılda yarattığı Marmara Projesi gibi, 21. yüzyılın projesi de Doğu Akdeniz'de yer alacak Çukurova Metropoliten Projesi olacak."

Kazanlı-Seyhan Turizm Bölgesi Projesi'nin önemine de vurgu yapan Burakgazi, Mersin Kazanlı'dan kıyı boyunca Tarsus ve Karataş'ı içerisine alacak ve orta vadede Yumurtalık'a kadar uzanacak 100 kilometre uzunluğundaki sahilde doğacak yeni turizm bölgesinin Mersin ve Adana'nın ortak potansiyelini ortaya koyacağını ifade etti. Gerçekleştirecekleri çalışmanın, söz konusu işlerin bir başlangıcı olduğunu vurgulayan Burakgazi, bu planın Çukurova'nın geleceğini kurgulamak için önemli bir fırsat sayılması gerektiğini anlattı. Burakgazi, "Tarih hiçbir dönemde iki kente böylesine şans tanımamıştı. Çukurovalılar bir rüyayı gerçek kılmanın eşiğindeler. Yola koyulmanın tam da zamanıdır." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber