Zorunlu Yer Değiştirmeye Tabi Personelin Öğretmen Eşleri

19.07.2005 tarihinde yayımlamış olduğumuz habere "Bir Kısım Eş, Ailesinden Koparılmayacak" başlığını vermiştik. Bu haberde sadece bir kısım kamu personelinin (hakim savcı, asker, polis, mülki idare amiri) öğretmen olan eşlerinin görev yerlerinin ikâmetgaha veya eşlerinin görev mahalline göre tespit edileceğini belirtmiştik. MEB, konuya ilişkin bir genelge daha yayımlamış ve bu durumda olan öğretmenlerin il milli eğitim müdürlüklerine başvurmasını istemiştir. Yeni açıklamayı görmek için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 29 Temmuz 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EŞ DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER

İlgi: 15/07/2005 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.01.01.4-2422/44012 sayılı Genelge. (Aşağıda yer almaktadır.)

Eşleri subay, astsubay, hâkim, savcı, emniyet hizmetleri sınıfına dâhil personel ile mülki idare amirleri sınıfı personelinin öğretmen olan eşlerinin il içi görev yerlerinin belirlenmesine yönelik ilgi Genelge http://personel.meb.gov.tr internet adresinde yayınlanmıştır.

Daha önce 4855 sayılı Kanun kapsamında iken, özür durumuna bağlı yer değiştirmelerde eşini 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde göstererek başvuru yapan öğretmenlerin atandıkları il millî eğitim müdürlüklerine dilekçe ile başvurmaları hâlinde il içi görev yerlerinin belirlenmesi hususu ilgi Genelge doğrultusunda değerlendirilecektir.

İlgililere duyurulur.

Hikmet ORMAN
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı V.


T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

İlgi: a) Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik.
b) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.

Bilindiği gibi, 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 61 ve 62'nci maddelerinde 4855 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler doğrultusunda; şehit eşi öğretmenler ile ilgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan kamu personelinin öğretmen eşlerinin yer değiştirme suretiyle atanmalarında hizmet puanı ve sıra esası uygulanmamakta ve bu kapsamdaki öğretmenlerin atamalarında kullanılmak üzere her ilin öğretmen norm kadrosunun % 5'i oranında boş öğretmen kadrosu tahsis edilmekteydi.

3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 61 ve 62'nci maddelerinde, 07/07/2005 tarih ve 25868 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5381 sayılı Kanunla değişiklik yapılarak 4855 sayılı Kanunla getirilen düzenlemeler yürürlükten kaldırılmıştır.

Ancak bu uygulama yürürlükten kaldırılmadan önce iller emrine bu kapsamda ataması yapılan öğretmenlerin görev yerlerinin belirlenmesinde tereddütler yaşandığı gözlemlenmiştir.

İlgi (a) Yönetmeliğin 9'uncu maddesinde; ?İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı, mülki idare amirliği hizmetleri sınıfı ve emniyet hizmetleri sınıfına giren memurlar, Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubaylar, hâkim ve savcılar ile bu Yönetmeliğin ek 1 inci maddesi kapsamına girenlerin görev süresiyle sınırlı olmak üzere atandıkları yere, memur olan eşinin atanmasında mevzuatı uyarınca yürürlüğe konulan norm kadro sayılarına ilişkin hükümler uygulanmaz.? hükmü yer almaktadır.

Öğretmenlerimizin atama ve yer değiştirmelerini düzenleyen ilgi (b) Yönetmeliğin günün gelişen şartlarına uygun olarak yeniden hazırlanan taslağında da bu yönde düzenlemelere yer verilmiştir.

Bu Yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar; Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubaylar ile hâkim ve savcılar, emniyet hizmetleri sınıfına dâhil personel ve mülki idare amirleri sınıfı personelinin öğretmen olan eşlerinden 4855 sayılı Kanunla getirilen düzenlemelerin yürürlükten kaldırılmasından önce eş durumu özrü kapsamında iller emrine ataması yapılanlar ile 2005 yılı yer değiştirme döneminde atanacak bu hizmet sınıfındaki personelin eşlerinin herhangi bir mağduriyetlerine yol açılmaması bakımından görev yerleri; hizmet puanı üstünlüğü esas alınarak ikâmetgahlarının veya eşlerinin görev mahallinin bulunduğu belediye sınırları içindeki (Büyükşehirlerde Büyükşehir belediyesi) ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde belirlenecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Remzi KAYA
Bakan a.
Genel Müdür
DAĞITIM:
- 81 İl Valiliğine
SAYI : B.08.0.PGM.0.23.01.01.4-2422/ 44012 15 / 07 /2005
KONU : İl içi görev yeri belirleme

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber