Hayali ürünle ticaret yapıp, bakanlığı dolandırmaya kalktılar

Gaziantep polisinin 7 ilde düzenlediği eş zamanlı operasyonla, tarım sektörüyle ilgili paravan şirket kurup, sahte evrak hazırlayarak devleti dolandırdıkları öne sürülen 28 kişi gözaltına alındı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2012 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zanlılardan 17'si savcılık talebiyle serbest bırakılırken, 11'i ise adliyeye sevk edildi. Zanlıların, hayali ürün üzerinden sahte belge düzenledikleri, böylelikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çiftçiye sağladığı destekten faydalandıkları ortaya çıktı.

Liderliğini Cemil D.'nin yaptığı organize suç örgütünün, tarım sektöründe faaliyet göstermek üzere, kendi adlarına ve başka şahıslar üzerinden şirket kurdukları tespit edildi.

Çiftçilere ulaşan kişilerin, bazen ürün artırımı, bazen de hayali ürün üzerinden sahte belge düzenleyerek, alımı yapılmış gibi Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt yaptırdı. Çiftçiler adına da bu şirketler üzerinden gerçek alım ve satıma dayanmaksızın hayali olarak müstahsil makbuzları düzenlendi. Ticaret borsalarında da ürünler tescil ettirildi. Bu tescile dayanarak da üreticilerin hayali olarak sattıkları ürün miktarına göre tarım kredi kooperatifleri aracılığıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklerinden faydalanıldı. Bunun karşılığı olarak da örgüt yönetici ve üyeleri, çiftçilerden yüzde olarak pay aldı.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin uzun süreli çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan usulsüzlüğün ardından, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla, Gaziantep, başta olmak üzere Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay ve Malatya'da eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Gaziantep polisinin tarım sektöründeki yolsuzluk üzerine gerçekleştirdiği 3. operasyonda, 28 kişi gözaltına alındı. Şahıslardan 17'si savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, örgüt lideri Cemil D., Atilla K., Ramazan Y., Ayhan C., Halil K., Ali K., Ahmet D., Cahit E., Rüstem K., Ali Ç. ve Can S. isimli zanlılar, sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

Öte yandan, bu güne kadar kendilerine 200 bin TL'ye yakın ödeme yapılan zanlılarla ilgili, emniyet güçlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerini uyardığı, belirlenen hesaplara para yatırma işleminin dondurulduğu öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber