YÖK ilk beşyüzün altında çok mutlu

Haber Giriş : 30 Temmuz 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyadaki ilk 500 üniversite arasında hiçbir Türk üniversitesinin bulunmadığı gerçeği ortada dururken, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, üniversitelerin notunun 5 üzerinden 3,44 olduğunu iddia etti.

Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nın 146.'sı, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü'nde başladı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in dünyadaki ilk 500 üniversite arasında tek bir Türk üniversitesi bulunmadığına ilişkin raporlar henüz tazeliğini korumasına rağmen, yine de üniversitelerin başarılı olduğunu savunması dikkat çekti.

Kurul toplantısı öncesinde gazetecilere bilgi veren Teziç, "Rektörler Komitesi" ve "Üniversitelerarası Kurul" olmak üzere 2 aşamalı toplantı gerçekleştireceklerini söyledi. 2547 sayılı kanun uyarınca üniversitelerin kuruluş tarihine göre her yıl bir üniversitenin rektörünün Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı yaptığını belirten Prof. Dr. Teziç, bir yıldır kurul başkanlığını yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin'in görevini DEÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı'ya devreceğini kaydetti.

Komik başarı iddiası

Teziç'in Avrupa Üniversite alanı içerisindeki üniversitelerin değerlendirmesini yapacaklarını söylediği bir toplantıda ve dünyadaki üniversiteler sıralamasında ilk 500 hiç bir Türk üniversitesinin girememesi gibi somut bir başarısızlığa rağmen üniversitelerin halen başarılı olduğunu savunması dikkat çekici bulundu. YÖK Başkanı toplantıda aynen şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Üniversiteleri'nin ortalama notu 5 üzerinden 3,44. Yani bütün olumsuzluklara, olanaksızlıklara rağmen üniversitelerimiz bu süreçte notunu yükseltmeye devam ediyor. İyi bir aşamada olduğumuzu ifade ediyorum."

Rektör topu MEB'e attı

Teziç'in bu sözlerinin ardından gazetecilerin Türk Üniversiteleri'nin dünyadaki 500 gelişmiş üniversitelerin içine girmediği yönündeki sorularına muhatap olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin ise üniversitelerin takdire şayan olduğunu iddia etti. Teziç'e benzer ifadelerle "Bütün olanaksızlıklara, engellemelere, üniversite öğretim elemanlarının açlık sınırında maaşla çalışmasına rağmen bugün ortaya çıkan sonuç son derece takdire şayandır" diyen Alptekin, Türk Üniversiteleri'nin dünya üniversiteleri platformunda oldukça üst seviyelerde yer aldığını savundu. Konuşmanın ardından Alptekin, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı'ya Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı devir beratı ve belgesini verdi. Alıcı da Alptekin'e plaket sundu. Öte yandan, Üniversitelararası Kurul Toplantısı'nın yapıldığı DEÜ Rektörlüğü önünde toplanan bir grup, toplantıya tepki gösterdi. Öğrenciler, taleplerini içeren bir dosyayı YÖK Başkanı Teziç'e gönderdi.

İlk 500'de Şili, Meksika bile var biz yokuz

Çin'deki Shanghai Jiao Tong Üniversitesi tarafından 2004 yılının en iyi 500 üniversitesi araştırmasında Türkiye'nin adı bile geçmemişti. Birinciliği ABD'deki Harvard Üniversitesi'nin aldığı bilimsel başarı sıralamasında, ilk 500 arasına Polonya, Şili, Güney Afrika, Yeni Zelanda, Singapur, Çek Cumhuriyeti, Macaristan gibi ülkeler bile adını yazdırmıştı. Araştırmada "Üniversitelerin mezun veya personelinden biri Nobel ödülü veya alanında bir madalya almış mı? Bilimsel çalışmalarda referans verilen kaynakları var mı? Uluslararası Bilimsel Atıf İndeksi'nde yer alıyor mu?" gibi soruların cevapları aranmıştı. YÖK, üniversitelerin yayınladığı makale sayısıyla övünürken, akademisyenler ise bunların bilim dünyasına katkı bakımından değerli kabul edilmediğini vurgulamıştı. Aynı araştırmada Türkiye'nin dünya bilimine katkısı 0,06 olarak ifade edilmişti. Araştırma sonucunda sıralamada ilk 100 içine 55 Amerikan üniversitesi girerken 11 İngiliz, 7 Alman, 5 Japon, 4'er Kanada, Fransız ve İsveç, 3 İsviçre, 2'şer Avustralya ve Hollanda, 1'er üniversite ile de Danimarka, Rusya, Norveç, Finlandiya ve Avusturya üniversiteleri yer almıştı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber