Parasız üniversite talimatı sevinç yarattı/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Temmuz 2012 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SEDA ÇAKMAK / İSTANBUL

Başbakan Erdoğan'ın üniversite öğrencilerinden harç alınmaması talimatı büyük heyecan yarattı. Öğrenci kuruluşları ve eğitim sendikaları karara tam destek verdi.

Hatipoğlu: Bu bir eğitim devrimi

Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu (Demokratik Üniversite Platformu Başkanı): Parasız üniversite gerçekleşirse bu bir devrim olur. Türkiye'de ilk üniversite mevzuatı çıktığından beri harç alınır. Sadece 1975-1981 arasında alınmadı. O da yanlışlık eseridir. Yasa, ?harçlarda bölge gözetilir, yüksek lisans öğrencilerinden alınmaz' der ama yıllardır alınır. Yani aslında ilk kez ?kural olarak' harç alınmayacak. En önemlisi, bu kural ikinci öğretimi de kapsamalı. Bu öğretime genelde düşük puanlı yoksul öğrenciler girer. Bu çocuklar hem iyi öğretim almazlar hem yüksek para öderler. Bunlara kredi verilmez, harç peşin alınır.

-ÇOK BÜYÜK BİR YÜKÜMLÜLÜK

Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu: Tüm üniversiteleri kapsıyor olması çok büyük bir olay. Maddi problemlere yol açabileceği için çok büyük bir yükümlülük. Biz de bu konuda görüşmelerde bulunmuştuk karşılanacak bir durumdaysa olmasını istemiştik. Biz öğrenci konseyi olarak öğrencilerin sorunlarını doğru bir yoldan iletmiştik. Devletin üst komiteleriyle oturarak öğrencilerin sorunlarını olumlu bir şekilde iletiyoruz. Bunu tutuklanan öğrenciler doğru bir üslupla yapmadılar. Doğru bir üslup sonuçların daha olumlu olmasını sağlıyor. Bu adım için başbakanımıza çok teşekkür ediyoruz.

-KALDIRILIRSA MEMNUN OLURUZ

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: Korkunç derecede piyasalaşan bir üniversite ortamı mevcut. Bence her aşaması daha paralı hale gelecek. Biz bunun mücadelesini veriyoruz zaten. Kaldırılırsa biz de çok memnun oluruz.

-YAPILIRSA BUNU TAKDİRLE KARŞILARIZ

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Başbakanın böyle bir projeye hayata geçirmesi çok sevindirici olur. İnsanlarımız üniversite harçlarını ödemek için binbir güçlük çekiyorlar. 700 lira asgari ücret alan şçinin, memurun ve işsizlerin yıllardır belini büken bir uygulamaydı. Başbakanın harçları kaldıracak olması ve bursları arttırma yolunda talimat vermesi bizim de takdir edeceğimiz, son derece sevineceğimiz bir uygulama olacaktır. Takdirle karşılarız. Başbakanın bu talimatından sonra ben harçları kaldırılmış olarak görüyorum. Geri dönüş olmaz diye düşünüyorum.

-AİLELERİ ÜÇ AYLIK MASRAFTAN KURTARACAK

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer: Sosyal devletin en önemli özelliklerinden biri de herkese eşit eğitim imkânı sunmaktır. Sosyal bir devlet olduğumuzu kâğıt üzerinden okumak yerine hayatın içerisinde hele hele Türkiye'nin en önemli meselesi olan eğitimde uygulamalı olarak görüyor olmamız Türkiye'nin geleceği açısından bizleri son derece mutlu etmektedir. Bu çalışmanın tebrik edilmesi gereken bir çalışma olduğunu belirtmekle birlikte çok daha önce atılması gereken bir adım olduğunu da belirtmek gerekir. Harç ücretlerinin kaldırılmasıyla aileler 3 aylık masraftan kurtulacaklar ki bu yoksul aileler için çok önemli bir kazanım, öğrenimini devam ettirmek için değişik işlerde çalışan öğrencilerde esas işleri olan eğitime daha fazla zaman ayıracaklardır.

-YURT PROBLEMİ DE ÇÖZÜLMELİ

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir: Tabi ki harçların kaldırılması ve öğrencilerin kredisinin arttırılması doğru bir karardır. Ancak yerine getirileceğinden emin değilim. Harç ve burs probleminin yanında yurt probleminin de çözülmesi lazım. Bunlar zaten sosyal hukuk devletinde öğrencinin en temel haklarıdır.

YÖK: Nihai kararı yürütme verecek

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ?parasız üniversite' için çalışmaları yürüttüklerini belirterek,?Maliye Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde harçlar meselesi bizim de sıkça dile getirdiğimiz bir konu? dedi. Çetinsaya ?Harçların kaldırılması bizleri memnun eder. Öğrencilerimizin her fırsatta dile getirdiği meselenin sonuca kavuşmasını önemsiyorum. Ancak nihai kararı yürütme organı verecektir? diye konuştu.

-Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Ethem Tolga: Harçlar kaldırılırsa artık tamamen devletin bu parayı bize vermesi gerekir.

- İTÜ Rektörü Prof. Muhammed Şahin: Eğer harçları devlet karşılayacaksa kaldırılmalı.

- Eskişehir Üniversitesi Rektörü Prof. Davut Aydın: Finansman modellerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bizim döner sermayeyi şirkete dönüştürmek istiyoruz. Maliye üniversitelere sembolik paralar veriyor.

70 ila 780 lira olan üniversite harçlarının kaldırılması 4 milyon üniversite öğrencisini ekonomik olarak büyük ölçüde rahatlatacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber