Bilgi edinme hakkımı kullanıyorum lütfen bana şalgamın tarifini yazın'

Haber Giriş : 31 Temmuz 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşlar, bilgi edinme hakkını kullanarak kamu kurum ve kuruluşlarından ilginç isteklerde bulunuyor. Adana'da elektronik posta yoluyla bilgi edinmek için başvuran bir kişi, şehrin meşhur içeceği şalgamın tarifini istedi.

Gaziantep'te ise bir vatandaş aşiretlerinin tarihteki yeri ve Anadolu'daki dağılımıyla ilgili bilgi talebinde bulundu. Bilgi edinmeye başvuranlar arasında ödevini yaptırmak isteyen öğrenciler de var. Şalgamın tarifini isteyene cevap verilmedi. Bilgi edinme bürosu yetkilileri, bu tip soruları cevaplamadıklarını söyledi.

Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Adana Valiliği'nin (www.adana.gov.tr) adlı internet sitesine bugüne kadar 7 bin 556 kişi müracaat etti. Vatandaşlar en çok 4 bin 404 başvuru ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan bilgi isterken, bin 211 başvuru ile Devlet Su İşleri ikinci sırada yer aldı. Valilik yasa çerçevesinde 4 bin 969 başvuraya cevap verdi. 2 kişi de sorularına cevap verilmediği için itiraz etti. Gaziantep'te ise bilgi edinme birimine elektronik posta yoluyla bu yıl içinde 120 başvuru yapıldı. Valilik bünyesinde oluşturulan bilgi edinme bürosu 118 başvuruyu cevapladı. ?Bilgi Edinme Kanunu? istenen bilgi veya belgenin niteliğine göre bir kopyasının verilmesine, başvuru sahibinin bilgi veya belgenin aslını inceleyerek not almasına veya içeriğini görmesine imkan sağlıyor.

Bilgi edinme birimlerine gelen ilginç mesajlardan bazıları şöyle:

Merhabalar, bugün bir dergide rengarenk ayakkabılar gördüm. Fotoğrafçı bir dergi için çekmiş. Çok güzel ayakkabılar, bayıldım doğrusu. Şehrinizde Şehitler Caddesi'nde bulunan Yemenici Hayri Usta. Benim sizden ricam, telefonunu iletmeniz.

Bir dönem Gaziantep'te hakimlik yapmış M.M.Y. halen bu görevini sürdürmekte mi yoksa başka bir yere tayini mi çıktı? Sayın Y. aile dostum, yardımlarınız için teşekkür ederim.

Gaziantep Karkamış İlçe Tarım Müdürlüğü'nün iş telefonlarını rica ediyorum. Ö.'ye ulaşamadım. Bizi unuttu mesai arkadaşım.

Askerlik celp kağıdı gelmedi, ne zaman asker olacağım merak ediyorum.

... aşiretinin tarihteki yeri, Anadolu'daki dağılımı, Osmanlı'daki yeri ve önemi nedir?

Benim ablamın çocuğu olmuyor; fakat evlat edinmek istiyor, kendisi köyde kalıyor ve ayağından rahatsız, fazla yürüyemiyor. Bunlar evlat edinmek için sorun olabilir mi veya nasıl evlat edinebilir?

Ev ödevi hazırlayacağım, bunun için aşağıdaki sorulara cevap verirseniz sevinirim.

İzmir'de bilgi edinmeye ilgi yok

İzmir'de de 15 aydan bu yana faaliyette olan ?'Bilgi Edinme Bürosu?na yaklaşık 3,5 milyon nüfuslu kentte sadece 214 başvurunun yapıldığı bildirildi. Bilgi Edinme Bürosu'nda görevli 2 personel, gün boyunca şahsen veya internet ortamında yapılan başvuruları değerlendiriyor. Vatandaşlar, ?izmirpolis.gov.tr? internet adresindeki ?Bilgi Edinme'' bölümünde bulunan formu doldurarak başvuruda bulunabiliyor. Görevli, vatandaşın eksiksiz doldurduğu formda belirtilen konunun ilgili birimce araştırılması için yazı yazdıktan sonra en geç 4-5 gün içerisinde gelen cevabı, başvuru sahibine bildiriyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber