İzmir Körfezi'ni temizleyecek ?İmbat' ve ?Meltem' işbaşı yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyük Körfez Projesi'nin en önemli adımlarından biri olan, deniz dibindeki ve dere ağızlarındaki çamuru temizleyecek kesici emici tarama gemisi "Meltem İzmir" ve ona lojistik destek sağlayacak "İmbat İzmir"i törenle hizmete aldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2012 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üçkuyular Levent Marina Kırmızı Fener önündeki törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ?Bizim hayalimiz, kendi dönemimizde fikirden projeye ulaşmış olan yüzülebilir körfez hedefi. Bu projeyi gerçekleştirdiğimizde denizde yüzeceğiz, balıklar olacak, ulaşım büyüyecek, liman büyüyecek ama bunun yanında dünyadaki metropol kentler içinde zaten birçok konuda öne çıkan İzmir, çevre konusunda en saygın, en tanınır kentlerden bir tanesi olacak.? dedi.

İzmir Körfezi'ni 70 sene önceye döndürmek istediklerini belirten Başkan Kocaoğlu, ?Su değerlerini yüzülebilir hale getirirsek, koskoca körfezi 70 sene önceye döndürmüş, temizlemiş bir kent olarak dünyadaki saygın yerimizi alacağız. Temizlenmiş körfez, tasarlanmış 40 kilometrelik bir sahil bandıyla beraber altyapısını hemen hemen tamamlamış bir İzmir'i 2014 yılında tüm dünyaya görücüye çıkarmayı hedefliyoruz.? şeklinde konuştu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın liman derinleştirmesi konusunda Devlet Demir Yolları'nı görevlendirdiğini ve ortak bir ihaleye çıkıldığını kaydeden Kocaoğlu, ?İhale kasım ayında sonuçlanacak. Körfezin ne olacağı, nasıl bir proje ortaya çıkacağı belirlenecek ve ÇED raporu da alacak. Biz kendi görevimizi yapacağız, bu sistemle ve buna benzer ilavelerle körfez kısa zamanda temizlenebilecek konuma gelecek. Hep birlikte yüzeceğiz. Yüzmekten öte, hep birlikte balık tutacağız. En önemli maliyet, sığ yerlerde derinleştirme çalışmalarıdır.? dedi.

GEMİLERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Çiğli Ata Sanayi Tersanesi'ndeki üretimi takiben Levent Marina'da montajı tamamlanan kesici emici tip tarama gemisi, kullanılan teknoloji ve kapasitesi açısından Türkiye'de ilk üretilen olma özelliğine sahip. KDV hariç 5 milyon 850 bin liralık yatırımla bir Türk firmasına yaptırılan "Meltem İzmir", 14 metre derinliği tarayabilecek. Azami katı madde taşıma kapasitesi saatte 800 ton, yüzde 20 oranında katı madde içerdiğinde ise saatte 4 bin ton olacak. İZSU, halen DLH tekneleriyle günde sadece bin metreküp civarında tarama yapabiliyor.

Kesici emici tarama gemisine lojistik destek sağlayacak römorkör "İmbat İzmir" ise İstanbul Tuzla Tersaneleri'nde üretildi. Tarama gemisinin çalışma sahasına sevkinde, ona ekipman ve personel taşımada, ayrıca İZSU'nun körfez suyu kalitesinin ölçümü ve takibiyle ilgili çalışmalarında kullanılacak. KDV hariç 3 milyon 134 bin liraya mal olan römorkör, asgari yakıt sarfiyatıyla çalışacak. Römorkör 14,75 metre boyunda, 6,40 metre genişliğinde, 2,5 metre derinliğinde ve 10 ton çekme gücüne sahip.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber