Bakan Yazıcı: Suriyeli müteşebbisler TIR'larıyla gelip alışveriş yapabilir

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriyeli müteşebbislerin Suriye plakalı TIR'larla gelip Türkiye'den alışveriş yapabileceğini söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Biga Gümrük Müdürlüğü'nü açmak üzere gelen Bakan Yazıcı, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna'yı makamında ziyaret etti. Şehrin önemine değinen Yazıcı, şehitleri yâd ederek onların kanları üzerinde yoğrulmuş bu topraklarda birlik ve beraberliği pekiştirip yollarına devam ettiklerini söyledi. Yazıcı, ?İnşallah yeni gümrük müdürlüğüyle birlikte buradaki gümrük hizmetleri, daha seri ve zaman kaybını azaltarak maliyetleri düşürecek. Çanakkale ve Tekirdağ birlikte bölge müdürlüğü oluşturduk. Burayı İstanbul'dan ayırdık.? dedi.

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Hayati Yazıcı, Suriye'ye sınır kapılarının kapatılmasıyla ilgili gelişmeler hakkında şunları söyledi: ?Aldığımız karar geçici. Sınırların kapatılmasını, bazıları ambargo olarak değerlendirdi. Böyle bir şey yok. Faaliyetlerinizi güven içinde yapmanız gerekiyor. Gümrük kapılarındaki hizmetlerin güven ortamında yapılması temel amacımız. Dün açıkladığımız karar doğrultusunda üç gümrük kapımızda, komşu ülkenin gümrük hizmetlerinin yürütmesine imkan vermeyecek bir zemin oluşmuş durumda. Geçici bir karardır. Hizmetleri, açıkladığımız çerçevede askıya almış bulunuyoruz.?

'SURİYELİLER GELİP ALIŞVERİŞ YAPABİLİR'

Kapatılan sınır kapılarında sadece transit geçişlere izin vermediklerini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı, Suriyeli müteşebbislerin Türkiye'ye gelip kendi TIR'larıyla alışveriş yapabileceğini söyledi. Yazıcı, açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Türkiye'ye gelip TIR'larla yük temin ederek Suriye'ye dönebilirler. Transit ticaretine sınırlama getirdik ama Suriyeli müteşebbisler, kendi ülkelerindeki güvenlik ortamını kendileri oluşturarak Türkiye'ye gelip buradaki partnerleri her kimse ihtiyaç duydukları malları satın alıp tekrar Suriye plakalı araçlarla götürebilir. Türk plakalı araçlara izin vermiyoruz. Güven ortamı doğuncaya kadar böyle devam edecek.?

Bakan Yazıcı, Suriye'de yakılan Türk TIR'larının zararlarının karşılanıp karşılanmayacağı sorusuna karşılık ise işadamlarının risk değerlerini gözönünde bulundurarak hareket etmesini isteyerek, bu tür zararların karşılanmayacağını söyledi. Ziyarette Vali Tuna, Bakan Yazıcı'ya Çanakkale halısı hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber